Ср, 2024-04-24, 09:28
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:58
Нацбанк зберіг облікову ставку і підвищив прогноз зростання ВВП
Інші останні Економічні новини

Національний банк України (НБУ) для нівелювання інфляційних ризиків і досягнення цілей по інфляції в 2017-2018 рр. зберіг облікову ставку на рівні 14%, повідомляється в прес-релізі центробанку в четвер з посиланням на відповідне рішення правління "Про розмір облікової ставки".

НБУ також підвищив прогноз інфляції на 2017 рік до 9,1% з 8%, перш за все за рахунок зростання мінімальної заробітної плати з початку року з 1600 до 3200 грн в місяць.

Це рішення уряду відіб'ється на рівні інфляції як безпосередньо через збільшення споживчого попиту населення, переважно на виробничі товари, і собівартість продукції, так і опосередковано на інфляційні очікування українців, пояснює центробанк.

У той же час регулятор очікує інфляцію в межах встановленого раніше орієнтира - 8%+/-2 процентних пункту (п.п.) в 2017 році і 6%+/-2 п.п. в 2018 році.

Нацбанк відзначає, що дезінфляційний тренд буде забезпечений за рахунок стриманою монетарної і фіскальної політики, а також завдяки істотному скороченню темпів зростання адміністративних тарифів.

Також Нацбанк підвищив прогноз зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) на 2017 рік до 2,8% з 2,5% і знизив на 2018 рік до 3% з 3,5%, говориться в повідомленні НБУ в четвер.

Згідно з оцінками центробанку, економічне зростання в 2016 році склав 1,8%.

На думку НБУ, на прогнозному горизонті економіка поступово буде наближатися до свого потенційного рівня: сукупний попит буде продовжувати стримувати інфляцію, хоча цей вплив значно ослабне в порівнянні з попередніми роками.

Регулятор також переглянув прогноз дефіциту поточного рахунку на 2017 і 2018 рр до близько 3,5 млрд доларів.

На думку НБУ, цей дефіцит буде покриватися за рахунок припливу капіталу за фінансовим рахунком, і перш за все за рахунок залучення інвестиційних і кредитних ресурсів.

"Як наслідок, зведене сальдо платіжного балансу в 2017-2018 рр буде профіцитним", - підкреслює Нацбанк.

Регулятор очікує зростання золотовалютних резервів до кінця 2017 року до 21,3 млрд доларів і до кінця 2018 року до 27,1 млрд доларів, розраховуючи на отримання планованих траншів від МВФ.

"Подальше збільшення резервів залишається важливим завданням для НБУ, враховуючи значні обсяги платежів в 2019 році", - наголошується в повідомленні.

Нагадаємо, в 2016 році курс долара на міжбанку на початку січня становив 23,8 гривні, а до кінця лютого виріс до 27 гривень. У 2015 році на початку січня долар коштував близько 15,9 гривні, а до кінця лютого його вартість доходила до 30 гривень і більше.

Заступник голови НБУ Олег Чурій заявив, що падіння курсу гривні пов'язане з традиційним для перших місяців року сезонним спадом ділової активності.

У жовтні прем'єр-міністр України Володимир Гройсман обіцяв в нинішньому році утримати гривню на позначці 27,2 по відношенню до долара. Такий "норматив" закладений і в держбюджет.

Гонтарева впевнена в швидкому отриманні 4-го траншу від МВФ за програмою EFF

Україна виконала всі умови для отримання чергового, четвертого траншу кредиту за програмою розширеного фінансування (EFF) Міжнародного валютного фонду (МВФ), і для прийняття рішення про її виділення Кабінету міністрів залишилося лише доопрацювати технічні деталі, повідомила глава Національного банку України (НБУ) Валерія Гонтарєва. Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Я не бачу ніяких передумов, додаткових умов, які не дали б нам можливість отримати наступний транш. У Кабміні ще допрацьовують технічні деталі, тому я вважаю, що дуже скоро підпишемо меморандум, і МВФ оприлюднить дату борда (засідання ради директорів - ред.)", - сказала вона на прес-конференції в Києві в четвер.

"У мене немає сумнівів, що це рішення буде підтримано", - підкреслила Гонтарєва.

Вона не змогла уточнити конкретну дату виділення коштів, а заступник голови НБУ Дмитро Сологуб уточнив, що МВФ буде потрібно близько двох тижнів на прийняття рішення після підписання українською стороною меморандуму про економічну і фінансову політику.

Глава НБУ також зазначила, що в проекті меморандуму всі питання по ПриватБанку узгоджені. "Технічні питання не на території Нацбанку", - вказала Гонтарєва.

Вона зазначила, що всього на 2017 рік в рамках програми EFF планується виділення Україні чотирьох траншів.

Напередодні повідомлялося, що питання подальшого фінансування України відсутня в порядку денному засідань Ради директорів Міжнародного валютного фонду, яка розписана до 3 лютого 2017 року.

Раніше міністр фінансів Олександр Данилюк заявив, що очікує наступний транш від МВФ на початку лютого.

Президент України Петро Порошенко в інтерв'ю телеканалу Bloomberg у Давосі заявив, що Україна розраховує отримати транш МВФ вже найближчими тижнями, оскільки до кінця 2016 року наша країна виконала всі умови попереднього меморандуму з Фондом.

У свою чергу, прем'єр-міністр Володимир Гройсман зазначив, що Україна продовжує переговори з МВФ.

Як повідомлялося, Україна відновила співпрацю з МВФ за чотирирічною програмою розширеного фінансування (EFF) обсягом 17,5 мільярда доларів у вересні 2016 року – після більш ніж річної перерви. За цією програмою наша країна отримала три кредитних транші загальним обсягом 7,62 мільярда доларів.

У Міністерстві фінансів очікують, що засідання Ради директорів в Україні відбудеться наприкінці січня. У самому Фонді зазначали, що точної дати засідання ще немає, однак Рада директорів збереться для обговорення програми реформ з Україною "найближчими тижнями".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 656 | Додав: adminA | Теги: прогноз зростання ВВП, Нацбанк, облікова ставка | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]