Чт, 2024-03-28, 18:52
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:51
Над суїцидом Березовського нависає тінь Путіна - InoPressa
Інші останні Новини світу
Дані, отримані патологоанатомом МВС Великобританії, здається, підкріплюють початкові припущення про самогубство, але у Кремля негарна репутація, пов'язана з ліквідацією його ворогів за кордоном, пишуть ЗМІ. "Покаянний лист" Березовського у багатьох викликає сумніви: "наче новина про смерть безжального ворога - недостатня підстава для тріумфу, і Кремль ефектно виставляє напоказ його капітуляцію".

Розтин тіла Бориса Березовського показав, що його смерть "настала від повішення", причому жодних слідів боротьби не виявлено, пише The Financial Times. Дані, отримані патологоанатомом МВС Великобританії, здається, підкріплюють початкові припущення про те, що Березовський вчинив самогубство. Результати подальших аналізів будуть відомі за кілька тижнів. Поліція заявила, що не знайдено підтвердження того, що хтось був причетний до смерті олігарха, повідомляє видання.

Смерть людини, яка нажила мільярди після падіння комунізму і сприяла приходу до влади Путіна, викликала ажіотаж як у Росії, так і в Британії, зазначають автори статті.

Ця смерть також порушила нові питання щодо розслідування отруєння Олександра Литвиненка. Британське МЗС висловлювало глибоку заклопотаність тим, що слухання цієї справи, намічені на жовтень, можуть спровокувати нові розбіжності з Росією, давши зворотний хід деякому потеплінню.

Березовський відкрито підтримував заяви Литвиненка, який вже помирав, про те, що його наказав убити Путін, і мав стати головним свідком слідства, нагадує видання. Він також повинен був відповісти на контрзвинувачення з боку російської влади в тому, що він сам був причетний до смерті Литвиненка.

Що як Путін справді змушує замовкнути своїх супротивників, які проживають у Великій Британії? - запитує The Guardian. Обставини смерті Бориса Березовського здаються очевидними: "людина, що потерпала на депресію, замкнена ванна кімната, синці на шиї". "Всі висновки, викладені в обережній формі, властивій поліцейським, вказують радше на самогубство, аніж на насильницьку смерть", - пише журналіст Люк Гардінг, однак деякі друзі і родичі магната підозрюють, що його таки вбили.

"Я ніколи не повірю в природну смерть Бориса Березовського. Думка, що він міг накласти на себе руки, - це маячня", - каже його близький друг Микола Глушков, теж російський емігрант. "Я бачив його в день, коли суддя Глостер оголосила свій вердикт у його справі. Навіть тоді він був сповнений життя і говорив про якусь молоду леді, яка чекала його вдома. Останнім часом він зумів розв'язати фінансові проблеми". За словами Глушкова, колишня дружина Березовського Галина теж сумнівається.

Автор коментує: "Ці підозри можна зрозуміти. Адже у Кремля негарна репутація, пов'язана з ліквідацією його ворогів за кордоном, а Березовський, поза сумнівом, був таким ворогом. Британський уряд певен, що друга Березовського Литвиненка в 2006 році вбили агенти Кремля".

Друзі Березовського згадали і про інші смерті російських вигнанців у Британії. У 2008 році раптово помер діловий партнер Березовського Бадрі Патаркацишвілі. Патологоанатоми зробили висновок, що причиною був серцевий напад. Але Глушков та інші не вірять. Автор, зі свого боку, нагадує про замах на банкіра Германа Горбунцова і поки що непоясненну смерть Олександра Перепиличного.

"Люди, підозрілі за своєю натурою, зауважують, що Кремль надзвичайно добре підготував свою реакцію на раптову смерть Березовського", - пише автор. Прес-секретар Путіна Пєсков заявив, що Березовський написав покаянного листа російському президентові, журналіст Forbes розповів, що Березовський сумував за Москвою і казав, що переоцінив Захід.

Друзі Березовського обурено відкидають ці повідомлення в пресі, інспіровані Москвою, називаючи їх корисливою нісенітницею. "По суті, ці повідомлення - кремлівська повчальна історія. Вона говорить, що якщо ти проти законної російської влади, то опинишся у вигнанні, розоришся, розгубиш друзів і врешті помреш", - йдеться в статті.

Далі Люк Гардінг наводить твердження екс-співробітника КДБ, перебіжчика Бориса Карпичкова: є багато таємних методів і засобів ліквідації людини, наприклад, фторид натрію ("речовина без запаху, смертельна у певних дозах") або отрути, що викликають зупинку серця. "Речовина безбарвна і не має запаху. Нею можна намазати предмети особистого користування - авторучку, телефон, ручку дверей - або нанести її в місцях, де об'єкт може її вдихнути. Вона розчиняється в тілі об'єкта. Жодне патологоанатомічне дослідження не може її виявити", - повідав Карпичков.

"Російські емігранти - супротивники Путіна - переконані, що його режим здатний на все, і припускають, хто виявиться наступним", - підсумовує автор статті.

За даними поліції Великобританії, смерть Бориса Березовського настала в результаті повішення, ознак конфлікту із застосуванням насильства виявлено не було, інформує Spiegel Online.

Кремль скористався галасом навколо смерті Березовського, щоб озвучити новину про те, що Березовський нібито просив у Путіна вибачення за свої помилки і дозволу повернутися на батьківщину, пише автор статті Беньямін Біддер. "Раптово приручений Кремлем націоналістичний лідер Володимир Жириновський став хвалитися контактами з олігархом, від якого московський істеблішмент 12 років сахався, як чорт від ладану", - йдеться в статті. За словами Жириновського, Березовський заради повернення в Росію був готовий піти на будь-які умови, зокрема відмовитися від справи Литвиненка, і 7 жовтня минулого року привітав Путіна з днем ​​народження.

Біддер нагадує, що рік і місяць тому Березовський зареєструвався у Twitter і найперше вибачився у громадян Росії "за свою жадібність", за те, що "припустився багатьох помилок" і за те, що привів до влади "тирана і узурпатора" Володимира Путіна. До інавгурації Путіна в травні 2012 року Березовський виставив за арешт Путіна нагороду в 500 млн рублів, а 17 серпня написав президенту відкритого листа, де назвав його диктатором.

"Чи може справді вийти так, що людина після 12 років боротьби з Кремлем протягом семи тижнів змінює думку на діаметрально протилежну і вітає суперника з днем ​​народження?" - із сумнівом запитує Біддер.

Борис Березовський отримав би величезну насолоду, спостерігаючи за реакцією росіян на свою смерть, припускає у блозі The International Herald Tribune журналістка Маша Гессен. Його мучило відчуття, що він більше не здатний відіграти важливу роль у російському політичному житті, пише Гессен, але в Москві звістка про смерть Березовського - головна новина для ЗМІ та тема всіх приватних розмов. Прес-секретар Путіна навіть запевняє, що Березовський написав президенту покаянного листа і просив дозволити йому повернутися на батьківщину.

Гессен сумнівається в існуванні листа: це прийом у стилі самого Березовського, майстра інтриг.

Вражає те, що Березовський до самої смерті вважав блискучою ідеєю свою роль у переході влади від Єльцина до Путіна, зауважує журналістка. Березовський стверджував, що саме він запропонував "непублічну людину, екс-співробітника КДБ" як наступника. "У Березовського була й інша блискуча думка, яку Путін, на його жаль, не сприйняв: створити підроблену двопартійну систему, де б Путін очолював партію соціал-демократичного спрямовання, а Березовський - неоконсервативну, або навпаки", - пише Гессен, посилаючись на інтерв'ю з Березовським, яке вона взяла п'ять років тому.

Автор підсумовує: Березовський до останнього подиху був упевнений, що російську демократію погубили не його блискучі ідеї, а їхнє невдале втілення в життя.

Французьке видання L'Express публікує інтерв'ю з письменником Володимиром Федоровським, який на початку 1990-х зустрічався з Березовським.

Коли здоров'я Бориса Єльцина стало викликати серйозне занепокоєння, Березовський "склав фоторобот того, хто може стати його наступником, гарантувавши виживання системи", розповів Федоровський. "Ідея була простою і полягала в тому, щоб знайти ще більш націоналістично налаштованого, а також молодшого і здоровішого наступника, аніж Євген Примаков, який претендував на місце Єльцина. При поєднанні всіх цих критеріїв ім'я Володимира Путіна виникло само собою. Після цього Березовський особисто взявся умовити Путіна, який спочатку не погоджувався, в ході знаменитої зустрічі у Франції, в одному з готелів Біаррица. Однак потім творіння вислизнуло від свого творця", - зазначив письменник.

"Березовський вважав, що зможе легко маніпулювати Путіним, але це виявилося фатальною помилкою", - визнав Федоровський. "Для Путіна смерть Березовського, врешті-решт, є своєрідною перемогою. Його труп укотре ілюструє ідею, що ті, хто не знає свого місця, погано закінчують", - підкреслив письменник.

Переклад InoPressa


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1025 | Додав: adminA | Теги: тінь Путіна, суїцид Березовського | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]