Ср, 2024-04-24, 21:17
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:25
Надпотужний телескоп для дослідження чорних дірок запускає в космос NASA
Інші останні Новини світу науки і технологій

Спостереження за самими загадковими об'єктами у Всесвіті, в тому числі чорними дірами і надновими зірками, буде вести американський космічний апарат, що отримав назву Ядерний спектроскопічний телескоп (NuSTAR).

Як повідомило Управління з аеронавтики і дослідженню космічного простору (NASA), він буде виведений на навколоземну орбіту 13 червня і, як очікується, пропрацює там не менше п'яти років, передає ИТАР-ТАСС.

Раніше запуск апарату був запланований на 14 березня.

NASA сподівається за допомогою цього апарату вивчити взаємодію чорних дір з галактиками, провести спостереження за потоками елементарних частинок в космічному просторі, розширити відомості про атмосферу і поверхню Сонця.

"Завдяки фундаментально новому телескопу, який працює в рентгенівському діапазоні електромагнітного випромінювання, ми зможемо отримати набагато більш глибокі й чіткі зображення найбільш розпечених, щільних і заряджених енергією об'єктів", - повідомила на прес-конференції одна з авторів цього проекту - співробітник Каліфорнійського технологічного інституту Фіона Харрісон.

Унікальність Ядерного спектроскопічного телескопа полягає в тому, що він вперше буде вести спостереження за космічними об'єктами, фіксуючи жорстке рентгенівське випромінювання, яке відходить від них.

Ряд нинішніх апаратів, в тому числі американська орбітальна обсерваторія Chandra, працює тільки в м'якому рентгенівському спектрі.

Крім того, новий телескоп має роздільну здатність і чутливість, відповідно, в 10 і 100 разів більше, ніж його попередники. Досягається це за допомогою численних дзеркал і датчиків електромагнітних хвиль, встановлених на 10-метровій щоглі.

Телескоп буде виведений на орбіту за допомогою носія "Пегас". На відміну від звичайних ракет, цей апарат стартує не з землі, а в повітрі.

"Пегас" буде закріплений під фюзеляжем літака "L-1011 Stargazer", який підніметься в небо і скине його на висоті 12 км. Через п'ять секунд вільного падіння включаться маршові двигуни першого ступеня ракети-носія.

Запуск буде відбуватися в повітряному просторі над ракетним полігоном на атолі Кваджалейн (Маршаллові острова) в Тихому океані.

Розробила новий телескоп на замовлення NASA американська компанія Orbital Sciences. Витрати на цей проект будуть порівняно невеликими - близько 170 млн доларів.

Вчені розраховують, що зібрані дані послужать важливим доповненням до інформації, яку передають телескопи Hubble, Spitzer і Chandra.

Керівник управління астрофізики NASA Пол Хертц упевнений, що новий унікальний апарат дозволить зробити чимало цікавих і несподіваних відкриттів. У той же час він наполовину жартома, наполовину всерйоз зізнався, що "навіть якщо у Всесвіті і є якась інша розумне життя, то отримати сигнали від позаземних цивілізацій за допомогою NuSTAR навряд чи вдасться".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1084 | Додав: admin | Теги: чорні діри, NASA | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]