Пт, 2024-03-29, 16:38
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:15
Нафтове ембарго проти Ірану запровадив Євросоюз
Інші останні Новини Європейського Союзу

Рада ЄС заборонила імпорт до Євросоюзу сирої нафти і продуктів нафтохімії з Ірану, йдеться в постанові, яку ухвалили в понеділок, 23 січня, міністри закордонних справ ЄС в Брюсселі. "Ця заборона стосується імпорту, купівлі і транспортування таких продуктів, як і діяльності банківського сектору і страхового бізнесу, що до них належать", - йдеться в документі, передає "Інтерфакс-Україна". 

Вже укладені контракти можуть діяти до 12 липня 2012 року. Перегляд заходів з ембарго на нафту і похідні від неї продукти відбудеться до 1 травня поточного року.

Крім того, Рада заборонила імпорт в країни ЄС нафтохімічних продуктів з Ірану, а також експорт до Ірану устаткування і технологій для галузі з ЄС.

Відтепер заборонено здійснювати нові інвестиції в іранські нафтохімічні підприємства або співпрацювати з ними в рамках спільних підприємств.

Ухвалено обмежувальні заходи і в банківській сфері. Вони стосуються джерел фінансування ядерної програми Тегерана "у зв'язку із все сильнішою стурбованістю ЄС" щодо цілей цієї програми.

Рада ЄС ухвалила рішення заморозити авуари іранського Центрального банку в Євросоюзі з обмовкою, що "законна торгівля" може продовжуватися "в разі дотримання низки суворих умов".

Забороняється торгівля золотом, цінними металами і алмазами з державними організаціями Ірану та іранським ЦБ. Також забороняється постачати Центральному банку цієї країни іранські банківські квитки і монети.

Не можуть продаватися Ірану "низка товарів подвійного призначення", які можуть бути використані для ядерної програми.

Крім того, Рада ЄС внесла додатково до списку осіб і організацій, чиї активи в Євросоюзі заморожуються і яким заборонений в'їзд до ЄС, трьох представників режиму Тегерана. Міністри закордонних справ ЄС заморозили авуари восьми нових організацій і зняли обмежувальні заходи з одного з іранських підприємств, йдеться в постанові Ради ЄС.

США та інші країни Заходу звинувачують Іран у розробці ядерної зброї під прикриттям програми мирного атома. Тегеран всі звинувачення відкидає, заявляючи, що його ядерна програма спрямована лише на задоволення потреб країни в електроенергії.

Стосовно Ірану діють односторонні санкції США, Великої Британії і Канади, спрямовані проти енергетичного і фінансового секторів іранської економіки. А влада Франції висловлювалася за запровадження нових, "безпрецедентних" санкцій, зокрема обстоювала замороження активів Центрального банку Ірану, а також призупинення закупівлі іранської нафти .
Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 1247 | Додав: adminA | Теги: Нафтове ембарго проти Ірану запрова | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]