Пт, 2024-04-19, 10:25
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

22:10
Нагороджено орденом "За мужність" загиблого Василя Сліпака. У Дніпрі його проводжали оплесками, а Парижі вшанували молитвами
Інші останні Новини України

Президент України Петро Порошенко нагородив оперного співака Василя Сліпака, який загинув у зоні проведення антитерористичної операції 29 червня, орденом "За мужність" I ступеня (посмертно).

"За особисту мужність, виявлену у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння українському народові постановляю: нагородити орденом "За мужність" I ступеня Сліпака Василя Ярославича - учасника антитерористичної операції (посмертно)", - йдеться в указі голови держави від 30 червня.

Окрім того, на сайті президента 29 червня зареєстрована електронна петиція, в якій громадяни просять присвоїти Василю Сліпаку звання Героя України. А на сайті київської міської ради з'явилася петиція з пропозицією перейменувати в столиці вулицю Іллі Еренбурга, яка знаходиться в Шевченківському районі, в честь загиблого співака. "Василь Сліпак - яскрава особистість, талановитий оперний співак, пішов добровольцем захищати Батьківщину і віддав життя за Україну. Слава Герою. Вічна пам'ять", - повідомляється в тексті прохання.

Сьогодні в Дніпрі на території лікарні ім. І.Мечникова пройшла церемонія прощання із загиблим. У п'ятницю 1 липня його поховають у Львові.

"Провели під оплески. Львів, зустрічай козака... Біль...", - написав на своїй сторінці у Facebook мер Дніпра Борис Філатов.

"Люди віддали себе Україні. Відчуваючи тих, хто доторкнувся до війни. Від чого готова відмовитися людина заради майбутнього України... Зазвичай, найпростіші і зірки світової величини є рівними перед смертю. Тільки що провели з лікарні Мечникова Василя Сліпака, для якого Батьківщина стала перш за все. Для них війна все змінила. Солдати, мер, студенти, поранені, волонтери, лікарі довго проводжали героя оплесками. Пішов дощ... ", - написав на своїй Facebook-сторінці про церемонію прощання головлікар Дніпропетровської обллікарні Сергій Риженко.

У столиці Франції сьогодні вшанували пам'ять Василя Сліпака молитвами. У Парижі в соборі Володимира Великого на бульварі Сен-Жермен, який знаходиться в українському кварталі, виставили світлину співака. Про це повідомляє на своїй сторінці в Facebook Андрій Шкіль.

"Сьогодні, в Кафедрі Св. Володимира, в Парижі молилися за Василя Сліпака. Важка втрата для Франції і України, для друзів і побратимів, для всіх, хто доторкнувся до його широкої душі", - написав колишній народний депутат.

Прощання з українським оперним співаком Василем Сліпаком, який загинув від кулі снайпера в зоні проведення АТО на сході України, відбудеться 1 липня у Львові на Личаківському кладовищі, передає "Укрінформ".

"За попередньою інформацією, поминальне богослужіння розпочнеться об 11.00 у Гарнізонному храмі св. ап. Петра і Павла (вул. Театральна, 11). Звідти похоронна процесія вирушить до Личаківського кладовища, де орієнтовно о 12.30 розпочнеться чин похорону. Поховають новітнього Героя на полі почесних поховань №76", - зазначила речник львівської міськради Христина Процак.

Василь Сліпак - вихованець Львівської хорової капели "Дударик". Закінчив Львівську консерваторію. Після завершення навчання у Львові працював у Паризькій опері. У нього виявився рідкісний голос - контр-тенор. Таких всього два в Україні.

Ще студентом він виграв конкурс у французькому місті Клермон. Після цього два роки їздив до Франції, співав там, аж поки в 1996 році фестивалі Моцарта йому не запропонували постійний контракт. Він зробив серйозну сольну кар'єру в Європі, проходив до фіналу конкурсів у Будапешті, Лос-Анджелесі, Нью-Йорку та Парижі, співав на "Радіо Франс".

Василь Сліпак прожив у Франції майже 20 років, співав у паризькій Гранд-опера, проте з початком Революції Гідності кинув європейську кар’єру та повернувся в Україну. Після Майдану став волонтером, а згодом пішов воювати на Донбас. Обрав собі позивний "Міф" - скорочення від Мефістофель зі своєї улюбленої опери "Фауст".

Воював у складі 7-го окремого батальйону Добровольчого українського корпусу. За словами очевидців, оперний співак загинув біля селища Луганське близько 6 години ранку від пострілу снайпера з великокаліберної гвинтівки.

Загиблому було лише 42 роки.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини України | Переглядів: 824 | Додав: adminA | Теги: Дніпро, Василь Сліпак, Париж, молитви, орден за мужність | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]