Пт, 2024-04-19, 16:13
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:00
Найбільша в світі дримба з'явилася у Тернополі
Інші останні Культурні новини

У Тернополі у п'ятницю 28 березня презентували найбільшу в світі дримбу.

Арт-диретор фестивалю карпатської туристичної культури "Черемош-Фест" Мишко Адамчак під час презентації повідомив, що важить дримба 300 кг, її довжина становить 1,75 м, зазначає УНІАН.

Виготовили дримбу брати-ковалі Гудими з Тернопільщини.

"Сьогодні дримба у Тернополі, оскільки саме з Тернополя ми минулого року почали анонсування нашого фестивалю. Тоді до Тернополя ми привозили 9 дримбарів, сьогодні ж привезли найбільшу в світі дримбу як символ карпатської культури", – зазначив Адамчак.

Пробуде дримба в Тернополі до 10 квітня, після чого вирушить іншими містами України для популяризації фестивалю.

Також в рамках презентації в Тернополі відкрили фотовиставку фотохудожника із Верховини Руслана Трача "Инчий світ", який представляє своє бачення карпатської культури та мешканців Карпат.

Окрім цього усі бажаючі могли подримбати на звичайних традиційних дримбах.

Сам фестиваль "Черемош-Фест" відбудеться цього року 2-4 травня в селі Криворівня, що на Івано-Франківщині. На фестивалі виступлять: Kozak System, Los Colorados, Гуцул Каліпсо, Сергій Підкаура, КораЛЛі, ТаРута, Фліт, ДримбаДаДзиґа, Один в каное, Триста8ісім, Фолькнери, Гуцули, Перкалабські Придатки, Чумацький Шлях, Lemon Bucket Orchestra/Lemonchiki Проджект (Canada/Ukraine), Петрос.

Довідка

Дримба – також відома як варган, варґан або сдримба на Гуцульщині, орган на Лемківщині, доромба на Закарпатті – музичний щипковий інструмент. В Україні найчастіше використовується в гуцульській культурі.

Взагалі дримба вважається одним з найпоширеніших на земній кулі та одним з найдавніших музичних інструментів. Спочатку, в північних народів, дримби робили з тростинних, дерев'яних чи кістяних пластинок.

На думку музикознавців, занесли дримбу до українських Карпат ще в сиву давнину Білі хорвати, адже сучасні серби й хорвати, що живуть на Балканському півострові, віддавна користуються таким самим інструментом зі схожою назвою – дромбуле.

На початку 19 століття дримба на Заході була дуже поширеним концертовим віртуозним інструментом. Існували цілі ансамблі дримбарів, що виконували великі музичні твори.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 939 | Додав: adminA | Теги: тернополі, найбільша в світі дримба | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]