Пт, 2024-04-19, 16:27
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:12
Найбільший українсько-швейцарський культурний проект - виставу "Вій" презентують у Києві
Інші останні Культурні новини

В этом году Евровидение 2013 состоится в шведской Мальме. В то же время. Еще до начала конкурса многих украинцев интересует состав конкурса и точные даты, а также другие события повязанные с данным мероприятием. Именно поэтому, если вам также интересны подобные новости, тогда мы советуем вам посетить портал golos-ru.com.

Прем'єра в Україні вистави "Вій" (за мотивами однойменної повісті Миколи Гоголя) - спільного проекту театру "Дах" (Україна) та театру Віді-Лозанна (Швейцарія) - відбудеться 24 січня о 19.00 в Національному академічному драматичному театрі ім. І. Франка у Києві.

"Цей проект вперше поставлено в Лозанні в 2012 році, потім вистава поїхала до Парижа. Наскільки мені відомо, мала надзвичайний успіх ... Оскільки спектакль настільки успішний, ми вирішили, що Україна має його побачити", - розповів посол Швейцарії в Україні Крістіан Шененбергер на прес-конференції в Києві, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

За його словами, на сьогоднішній день це найбільший українсько-швейцарський культурний проект.

Водночас фінансове питання, як зазначив посол, повністю вирішила швейцарська сторона. "Проект потребував фінансування. Ми вдячні компаніям, які відгукнулися, вклали кошти в цей проект", - сказав він, пояснивши, що постановку вистави фінансували швейцарське посольство і спонсори, переважно швейцарські фірми.

"Швейцарські компанії зацікавлені не лише в бізнесі, але і в тому, щоб вкладати кошти в культурні проекти в Україні", - наголосив Шененбергер.

У свою чергу, художній керівник Центру сучасного мистецтва "Дах", режисер-постановник вистави "Вій" Влад Троїцький розповів про сюжетну складову вистави: "Ідея спектаклю - переміщення сюжету "Вія" Миколи Гоголя в сучасність: двоє швейцарських студентів (один з них - українського походження) вирішили поїхати в Україну. Місце дії - Карпати". Він пояснив, що Карпати обрані невипадково - як край, наділений особливою містикою.

"Зустріч з іншим світом, конфлікт цивілізацій, можливість зрозуміти один одного, неможливість зрозуміти один одного - про це спектакль", - сказав режисер.

За його словами, постановка "Вія" спрямована на те, щоб "іноземні глядачі побачили ту Україну, про яку вони навіть не підозрюють".

Троїцький повідомив, що спектакль присвячений "великій людині - Рене Гонзалесу" (директор театру "Віді-Лозанна" (Thеаtre Vidy-Lausanne), помер навесні 2012 року). "Ця вистава стала результатом нашої дружби", - розповів режисер.

Він з гордістю зазначив, що 16 акторів з України приїхали на постановку вистави в Швейцарію, що є "ознакою величезної довіри".

Стосовно ж фінансового питання Троїцький підтвердив, що "це абсолютно швейцарський проект, українська сторона в ньому участі не брала".

Режисер висловив подяку посольству Швейцарії, зазначивши, що без допомоги цієї дипустанови показати спектакль на батьківщині - в Україні - було б неможливо.

"Така трохи безглузда ситуація - гастролі на батьківщині, трохи сумно...", - нарікає Троїцький.

Він також роз'яснив ситуацію з вибором театру для представлення в Україні. За словами режисера, спочатку планувалося, що "Вій" покажуть у Національній опері ім. Т.Шевченка, оскільки сцена оперного театру за технічними параметрами більша, ніж у театрі ім. І.Франка. Посольство звернулося до керівництва Національної опери з проханням дозволити показ п'єси, але отримало відмову з мотивацією, що "це не їхній формат". Тому було обрано драмтеатр ім. І.Франка.

У свою чергу генеральний директор Національного академічного драматичного театру ім. І.Франка Михайло Захаревич висловив задоволення з приводу того, що його театр приймає спектакль "Вій".

"Нам дуже цікавий цей спектакль, тому що він інший, він трошки не схожий на наші спектаклі", - сказав він.

Захаревич зазначив, що керівництво театру пішло назустріч швейцарській стороні і "зробило деякі знижки, це наш невеликий внесок".

"Сьогодні, коли ми говоримо про те, що Україна рухається у напрямку Європи, мистецтво наше вже давно і впевнено рухається також убік Європи", - підсумував директор театру.

Раніше повідомлялося, що голлівудський актор Роберт Інглунд, який прославився завдяки ролі Фреді Крюгера у фільмах жахів серії "Кошмар на вулиці В'язів", зніме фільм за мотивами класики російської літератури - повісті Гоголя "Вій".

Нагадаємо, першому радянському фільму жахів "Вій", знятому за містичною повістю Гоголя, вже більше 40 років. Ця екранізація вважалася однією з найстрашніших картин європейського кіно шістдесятих. При цьому у фільмі режисера Костянтина Єршова пролилася лише одна крапля крові - коли відьма-панна, лякаючи бурсака, пустила криваву сльозу.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 1280 | Додав: adminA | Теги: Києві, виставу Вій | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]