Пт, 2024-04-19, 07:18
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:22
Найбільший вірус, який відомий науці виявили науковці
Інші останні Новини світу науки і технологій

Недалеко від узбережжя Чилі біологи виявили найбільший з відомих нині вірусів, пише журнал Proceedings of the National Academy of Sciences, повідомляє Lenta.ru.

Аналіз гігантського вірусу дозволив встановити, що подібні віруси, найімовірніше, походять від одноклітинних організмів.

Новий вірус називається Megavirus chilensis, його геном містить 1 мільйон 259 тисяч 197 пар нуклеотидів, які кодують 1120 білків. За цим показником, так само як і за розмірами частинок (680 нанометрів), M. chilensis є рекордсменом серед вірусів. Оптимальний організм-господар для цього вірусу поки що невідомий.

Науковці встановили, що мегавірус є родичем мімівірусу - попереднього рекордсмена за розмірами частинок (600 нанометрів) і кількістю пар нуклеотидів (на 77 тисяч пар менше, ніж у мегавірусу). Мімівірус було відкрито в 1992 році, проте через його розміри було невірно ідентифіковано як бактерію. У 2003 році в Science з'явилася стаття, в якій біологи показали, що виявлений організм (багато біологів, проте, не вважають віруси живими організмами) належить до вірусів.

Науковці встановили, що мегавірус і мімівірус містять гени, характерні для клітинних організмів. Крім того, в обох вірусів дуже схожі гени, що кодують білки, які призначені для лагодження ДНК в разі її пошкодження. Тому, на думку вчених, обидва віруси походять від одного організму з поступовою деградацією генома.

Нагадаємо, що науковці із США, Канади і Південної Кореї успішно випробували генномодифікований вірус для лікування раку.

Раніше, науковці ідентифікували новий вірус, який викликав спалах смертельно небезпечної пневмонії серед мавп у каліфорнійському центрі вивчення приматів, і встановили, що він може передаватися людині й далі між людьми.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1171 | Додав: nowyny | Теги: Найбільший вірус | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]