Чт, 2024-03-28, 12:46
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:55
Наймасштабніший в історії країни страйк розпочався у Португалії
Інші останні Новини Європейського Союзу

У Португалії припинено повітряне сполучення і роботу громадського транспорту у зв'язку з 24-годинним страйком проти заходів суворої економії, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Першими в ніч проти четверга на страйк вийшли авіадиспетчери та працівники лісабонського метро.

Очікується, що протягом дня до них долучаться сотні тисяч португальців, зокрема викладачі і працівники охорони здоров'я.

Масовий страйк - рідкісна подія для Португалії, і нинішня акція обіцяє бути однією з найграндіозніших в історії країни.

Наступного тижня у парламенті Португалії має відбутися голосування за планом зниження бюджетного дефіциту, як того вимагають Евросоюз і МВФ в обмін на пакет фінансової допомоги.

Уряд має намір здійснити значні скорочення по всьому громадському сектору, включаючи охорону здоров'я і навіть збройні сили.

Планується також підняти податки, скасувати різдвяні і відпускні преміальні, які для багатьох працівників громадського сектора дорівнювали місячній зарплаті, а також дозволити приватним компаніям продовжити на 30 хвилин робочий день без додаткової оплати.

Багато португальців були шоковані масштабами бюджетних скорочень, і дві провідні профспілки країни, які об'єднують більше мільйона чоловік, ухвалили рішення про проведення загального страйку.

Проте без усіх цих заходів економії влада Португалії не може розраховувати на пакет допомоги у розмірі 78 млрд євро.

Рівень безробіття в країні вже перевищив 12%, а в майбутньому році за прогнозами очікується новий економічний спад, так що у консервативного уряду прем'єр-міністра Педро Пассоса Коельо просто не залишається місця для маневру.

Саме бюджетні скорочення стали причиною падіння уряду соціалістів, після чого Коельо і став прем'єром. Його правляча коаліція має більшість в парламенті, і очікується, що в ході голосування бюджет на 2012 рік буде схвалено.

"Моє завдання в тому, щоб кожен день мобілізовувати португальців і врешті трансформувати країну", - заявив Педро Пассос Коельо.

Португалія стала третім після Греції та Ірландії одержувачем пакета екстреної допомоги, однак подальші транші можуть бути затримані, якщо країна не виконає намічених показників щодо зниження бюджетного дефіциту.

Нагадаємо, що 13 листопада тисячі португальських військових вийшли на вулиці Лісабона, протестуючи проти зниження грошового постачання і інших виплат, а також скорочення кількості збройних сил.

У березні вся опозиція проголосувала проти урядової програми суворої економії, президент був змушений оголосити нові вибори.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 1144 | Додав: adminA | Теги: страйк, Португалія | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]