Сб, 2024-04-20, 14:12
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:16
Найвищого охоронного статусу Андріївській та Кирилівській церквам ЮНЕСКО не надала
Інші останні Культурні новини
Комітет всесвітньої спадщини ЮНЕСКО не задоволений забудовою буферних зон навколо Києво-Печерської лаври й Софії Київської.

Про це йшлося на 36-й сесії ЮНЕСКО, яка закінчилася 6 липня, пише "КоммерсантЪ-Украина"">"Комерсант".

"Три висотні будинки, що будуються в Печерському районі на схилах Дніпра, порушують архітектурно-історичний ландшафт столиці й перебувають на охоронюваній заповідній території. Продовження будівництва становить загрозу цілісності об'єкта всесвітньої спадщини",- йдеться в проекті рішення комітету.

У документі зазначається, що українська сторона не надала на вимогу ЮНЕСКО докладної інформації про згадані висотки, ба більше, дозволила будівництво нового об'єкта в буферній зоні Софії Київської.

"Мова йде про зведення багатоповерхового елітного житлового комплексу біля стін Софії. Будівництво двох'ярусного підземного паркінгу призвело до підйому ґрунтових вод, що становить пряму загрозу історичним пам'ятникам",- повідомила присутня на засіданні активістка громадського руху "Збережи старий Київ" Ірина Нікіфорова.

У проекті рішення сесії комітет знову закликав Україну накласти мораторій на подібне будівництво й зобов'язав до лютого 2013 року надати ЮНЕСКО список будинків поблизу заповідників.

Крім того, Україні порадили створити колегіальний орган для управління Лаврою й Софією, який би об'єднав представників органів влади, релігійних структур і громадських активістів.

Якщо ж цього не станеться, то в наступному році дві українські святині можуть бути перенесені зі списку об'єктів всесвітньої спадщини до переліку об'єктів, що перебувають під загрозою.

Крім цього, комітет розглядав можливе включення до списку об'єктів всесвітньої спадщини Андріївської й Кирилівської церков, але не зробив цього.

Разом з тим міністр культури Михайло Кулиняк, що був присутній на сесії, не бачить у рішеннях комітету жодних загроз.

"Жодного негативного питання на сесії щодо України не піднімалося й не могло прийматися. Ми дотримуємося всіх вимог комітету, у тому числі й дотичної забудови буферних зон, а Кирилівську й Андріївську церкви поки що взагалі не повинні були включати до списку",— заявив міністр.

ЮНЕСКО не надала найвищого охоронного статусу Андріївській та Кирилівській церквам

Про це заявив глава комісії Київради з питань культури та туризму Олександр Бригинець, який звернувся до гендиректора ЮНЕСКО Ірини Бокової з проханням розглянути відповідні питання на черговій сесії Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

"Відмова у наданні статусу Пам’ятки Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО Андріївській та Кирилівській церквам пов’язані з недбалим ставленням київської влади до інших об’єктів культурної спадщини в Києві – до Софії Київської та Києво-Печерської лаври", - заявив він.

На 36-й сесії Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в Санкт-Петербурзі київські питання щодо забудови дніпровських схилів і охоронної зони Софії Київської та Києво-Печерської лаври розглядалися двічі. І обидва рази київська влада отримала публічного ляпаса.

"ЮНЕСКО категорично не сприймає поведінку офіційного Києва стосовно Софії Київської, Києво-Печерської лаври та їхніх буферних зон, вважаючи їх такими, що вимагають негайної зміни позиції влади", - заявив Бригинець.

"Серед пропозицій ЮНЕСКО, які повністю будуть обнародувані на офіційному сайті через два тижні, прозвучала пропозиція демонтувати кілька новобудов на схилах Дніпра. Я не бачив остаточної резолюції, але сподіваюсь, що серед зазначених об’єктів, які треба знести, буде і президентський універсам-ветродром на Парковій дорозі", - повідомив він.

Депутат розповів, що Комітет однозначно дав зрозуміти, якщо Україна ігноруватиме вимоги світових експертів, то ми так і залишимося країною з найменшою кількістю об’єктів культурного значення у Списку об’єктів світової спадщини ЮНЕСКО.

"Більше того, ми як ніколи близькі до того, що й головні наші перлини - Софію та Лавру - вилучать зі списку ЮНЕСКО. Тож влада, представники якої були присутні на сесії, повинна була відчути шок, який або призведе до повного паралічу цієї влади, або хоча б змусить її імітувати турботу про культурну спадщину України", - переконаний Бригинець.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 942 | Додав: adminA | Теги: ЮНЕСКО, Андріївській та Кирилівській церква | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]