Пт, 2024-03-29, 10:37
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:11
Накрили новим саркофагом четвертий енергоблок ЧАЕС
Інші останні Надзвичайні новини

У вівторок 29 листопада було завершено процес переміщення арки, що накриває четвертий енергоблок Чорнобильської атомної електростанції.

Про це йдеться у повідомленні ЄБРР у Twitter.

"Чорнобильський реактор успішно накрито через 30 років після катастрофи 1986 року і в результаті дивовижного подвигу інженерів", - повідомляє ЄБРР.

Новий безпечний конфайнмент пересунули на відстань 327 метрів, щоб накрити енергоблок. Він є найбільшою рухомою спорудою на суші, що будь-коли будувалася, і захищатиме радіоактивні уламки реактора та об'єкт "Укриття" принаймні протягом одного століття.

Президент України Петро Порошенко після відкриття укриття заявив, що в Чорнобилі побудували унікальний об'єкт заввишки 110 метрів, завширшки 257 метрів і довжиною 164 метрів, який повинен 100 років захищати від радіації. Він назвав цю подію історичною, пише Українська правда.

"30 років тому в Чорнобилі сталася найбільша в світі техногенна катастрофа. 30 років тому десятки і сотні тисяч героїв-чорнобильців зробили все, аби захистити світ від ядерної загрози. За 260 днів героїчних зусиль команда з 90 тисяч чорнобильців побудувала саркофаг, який був тоді розрахований рівно на 30 років,.. щоб захистити Київ, Україну та світ від ядерної загрози", - сказав він.

"Чи порівнював хтось об'єкт, який є прямо за моєю спиною, з Ейфелевою вежею чи зі Статуєю Свободи? Це насправді унікальний об'єкт: 110 м у висоту, 257 м у ширину, 164 м завдовжки. Це найбільша в світі рухома конструкція, яка будь-коли будувалася людством", - заявив Порошенко.

"Yes, ми це зробили", - заявив він у Twitter.

Як повідомляє прес-служба Європейського банку реконструкції та розвитку, президент ЄБРР Сума Чакрабарті і директор компанії-підрядника Novarka Ніколя Кай вітають завершення будівництва і монтажу арки нового безпечного конфайнменту над четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС, який був зруйнований під час катастрофи 26 квітня 1986 року.

"Ми вітаємо завершення цього етапу трансформації ЧАЕС як символ того, що ми здатні досягнути разом завдяки потужним, рішучим і довгостроковим зусиллям. Ми аплодуємо нашим українським партнерам і підрядникові, а також дякуємо всім донорам Чорнобильського фонду "Укриття", чиї внески уможливили нинішній успіх", - сказав Чакрабарті.

Також у повідомленні ЄБРР наводяться слова директора компанії Novarka Ніколя Кая. "Ми пишаємося тим, що змогли взяти активну участь у відповіді на цей єдиний у своєму роді технологічний виклик. Новий безпечний конфайнмент на Чорнобильській АЕС є інженерним подвигом, який дасть змогу забезпечити оптимальні умови безпеки для українського народу на наступні 100 років. Я хотів би скористатися цією можливістю, щоб високо відзначити досягнення команди спільного підприємства Novarka, створеного великими французькими групами "Буїг Конструксьон" і "Вінсі Конструксьон", - заявив Кай.

Згідно з повідомленням, загальна вартість нового безпечного конфайнменту становить 1,5 млрд євро.

"Спорудження конфайнменту є найважливішим елементом Плану здійснення заходів на ЧАЕС, в який ввійшло понад 300 програм і заходів. Реалізація цього плану загальною вартістю 2,1 млрд євро фінансується з Чорнобильського фонду "Укриття", створеного в 1997 році міжнародним співтовариством. ЄБРР управляє цим фондом і водночас є його найбільшим вкладником", - йдеться в повідомленні прес-служби ЄБРР.

Як повідомлялося, кошти на будівництво нового конфайнменту зібрано країнами-донорами чорнобильського фонду "Укриття", розпорядником коштів є Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР).

Після накриття аркою зруйнованого енергоблоку Чорнобильської АЕС почнеться новий етап перетворення об'єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему, що включає в себе демонтаж нестабільних конструкцій і вилучення радіоактивних відходів і паливовмісних мас.      

 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Надзвичайні новини | Переглядів: 802 | Додав: adminA | Теги: четвертий енергоблок ЧАЕС, новий саркофаг | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]