Сб, 2024-04-20, 11:11
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:29
Напередодні виборів довіра інвесторів до економіки України упала до мінімуму від 2008 року
Інші останні Економічні новини
Представники бізнесу в Україні за підсумками третього кварталу 2012 року поставили рекордно низьку оцінку бізнес-клімату та умовам ведення господарської діяльності в країні - 2,14 бала (з п'яти), що є найнижчим показником від 2008 року, передає "Інтерфакс-Україна".

Як наголошується в прес-релізі Європейської бізнес асоціації (ЄБА), згідно з даними індексу інвестиційної привабливості України (в опитуванні взяли участь 103 перших особи компаній-членів ЄБА), довіра бізнесу до економіки України знизилася навіть у порівнянні з попереднім кварталом на 0,5 бала. При цьому головні проблеми, що вплинули на негативні оцінки респондентів, залишилися незмінними - фіскальний тиск, корупція, нестабільна політична ситуація напередодні виборів.

"Зараз ми бачимо, що коло проблем, з якими стикаються інвестори, залишилося незмінним - це корупція, залежність судової системи, зарегульованість ринку, фіскальний і адміністративний тиск. Що спричинило ще більш різке падіння рівня довіри бізнесу? Проблему слід шукати в передвиборчій нестабільності, дисонансі стратегій і обіцянок політичних сил: все це вкрай негативно впливає на настрої інвесторів", - зазначила виконавчий директор ЄБА Ганна Дерев'янко.

У свою чергу, президент ЄБА, генеральний директор інвесткомпанії Dragon Capital Томаш Фіала зазначив, що зниження показників індексу відображає уповільнення темпів зростання в промисловому, аграрному та будівельному секторах.

"Згідно з попередніми даними, ВВП України в третьому кварталі знизився на 1,5-2% і компанії, очевидно, це відчувають. З одного боку, основним чинником такої динаміки є зростання зовнішнього попиту, з іншого - негативну роль відіграє підвищення податкового тиску і жорстка грошово-кредитна політика в країні. Ми сподіваємося, що після виборів уряд сконцентрує свої зусилля на економічній політиці, орієнтованій і спрямованої на зростання", - підкреслив він.

За словами керуючого партнера компанії "Ернст енд Янг" в Україні Олексія Кредісова, негативні очікування, згідно з результатами опитування, позначаються на рішеннях бізнесу щодо стратегій рекрутингу та інвестицій.

"Серед найбільш проблемних питань все ще залишаються необґрунтований податковий тиск, поширення корупції та бюрократії, нерівні умови ведення бізнесу і конфлікти інтересів, а також недосконала судова система. Українська влада повинна представити план, спрямований на розв'язання вищевказаних проблем, заслуговувати довіру бізнесу, і взятися до його втілення. Тільки в такому випадку ми можемо сподіватися на позитивні зрушення, які, в свою чергу, будуть стимулювати інвестиції і підвищать рівень зайнятості, а також конкурентоспроможності вітчизняної економіки", - зазначив Кредісов.

Ще у липні у ЄБА повідомили, що основними причинами стабільно низького рівня інвестиційної привабливості України є посилення тиску на бізнес з боку владних структур, фаворитизм, складне адміністрування податків і корупція.

Тоді індекс інвестпривабливості України залишився майже на такому ж низькому рівні - 2,19 бала з п'яти можливих - у порівнянні з 2,18 бала в першому кварталі.

І, незважаючи на проведену в 2011 році реформу, якість оподаткування залишається низькою. Бізнес негативно оцінив обтяжливість процедур адміністрування податків і високу ступінь фіскального тиску, виставивши податківцям низький рейтинг - лише 1,9 бала з 5.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 955 | Додав: adminA | Теги: упала, 2008 року, України, Довіра інвесторів | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]