Чт, 2024-03-28, 10:57
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:39
NASA хоче добиратися у відкритий космос на "космічному ліфті"
Інші останні Новини світу науки і технологій

Космічне агентство NASA і космічний центр Джонсона за допомогою нанотрубок хочуть побудувати "космічний ліфт", щоб полегшити дослідження космічного простору.

Нанотрубки характеризуються високою жорсткістю, і тому матеріали на їх основі можуть витіснити більшість сучасних аероконструкціонних матеріалів.

За словами дослідників, композити на основі нанотрубок дозволять зменшити вагу сучасних космічних апаратів майже вдвічі, повідомляє "Информания".

"Космічний ліфт" представлятиме собою стрічку, один кінець якої приєднаний до поверхні Землі, а інший знаходиметься на орбіті в космосі (на висоті 100 000 км).

Гравітаційне тяжіння нижнього кінця стрічки компенсується силою, викликаною доцентровим прискоренням верхнього кінця. Таким чином стрічка постійно знаходиться в натягнутому стані.

Змінюючи довжину стрічки, можна досягати різних орбіт. Космічна капсула, що містить корисний вантаж, буде пересуватися уздовж стрічки.

Для початкового старту капсули буде потрібно зусилля, але, як тільки вона буде наближатися до кінця, її швидкість буде збільшуватися через доцентрове прискорення всієї системи.

На кінцевій станції, якщо це необхідно, капсула від'єднається від ліфта і вийде у відкритий космос.

Швидкість капсули при цьому буде становити 11 км/с. Цієї швидкості буде достатньо для того, щоб почати подорож до Марса та інших планет.

За словами науковців, вантажопідйомність ліфта може сягати 100 тонн, що дозволить будувати на орбіті великі колонії і орбітальні станції.

Нагадаємо, перший у світі приватний космопорт "Америка", звідки вже через півтора року можуть початися туристичні рейси за межі Землі, готовий на 90% - вже побудовані трикілометрова злітна смуга, футуристичної форми термінал і куполоподібний Космічний командний центр.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1070 | Додав: adminA | Теги: Космічний ліфт | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]