Ср, 2024-04-24, 11:34
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:33
NASA планують незабаром знайти близнюка Землі. ВІДЕО
Інші останні Новини світу науки і технологій

Орбітальний телескоп Американського космічного агентства NASA "Кеплер" протягом найближчих двох-чотирьох років може виявити планету, схожою за масою і розмірами із Землею, яка б перебувала у зоні життя своєї зірки, заявляють в агентстві.

Напередодні експерти, що працюють із телескопом, заявили, що виявили за межами Сонячної системи планети із розмірами, близькими до розмірів Землі, повідомляє РИА "Новости".

Дві планети, які отримали позначення Kepler-20 e та Kepler-20 f, у компанії трьох більших сестер обертаються навколо жовтої зірки, за розмірами порівнюваної із Сонцем, за 945 світлових років від Землі, на стику сузір'їв Лебедя і Ліри.

Самі науковці називають своє відкриття черговим кроком до виявлення сестри-близнюка Землі - екзопланети земних розмірів і маси, яка б перебувала в зоні життя, на такій відстані від зірки, де може існувати рідка вода.

"Можливо, ми знайдемо таку планету вже через рік або два", - сказав на прес-конференції науковий співробітник проекту у Лабораторії реактивного руху NASA Нік Готьє.

Він однак додав, що телескоп може не вкластися в термін своєї основної місії, якщо для виявлення другої Землі за цей час не вистачить чутливості - тоді з урахуванням продовження місії на це може знадобитися чотири-п'ять років.

"Є імовірність, що планету буде знайдено за кілька років, але, можливо, нам доведеться і почекати", - зазначив Готьє.

Співавтор роботи, Франсуа Фрессін з Гарвард-Смітсонівського центру астрофізики у штаті Массачусетс додав, що перша і найважча частина роботи уже зроблена - астрономи довели, що телескоп може розгледіти настільки маленькі планети.

"Виявлення другої Землі буде трохи складнішим завданням, але я думаю, що це може статися у найближчі два роки", - сказав Фрессін.

Нагадаємо, що на початку грудня американське космічне агентство NASA виявило за межами Сонячної системи планету, на поверхні якої може бути вода, а значить, і можливе існування життя.

Раніше астрофізик Веслі Траубе з Лабораторії реактивного руху (JPL) встановив, що як мінімум третина подібних до Сонця зірок має в своїй системі екзопланету, схожу на Землю.

Крім того, за межами Сонячної системи знайшли ще одну планету, на якій можливе життя.

"Мисливця" на екзопланет, орбітальний телескоп Кеплер, було запущено NASA в березні 2009 року. За час своєї роботи обсерваторія виявила 1,2 тисячі об'єктів-кандидатів, які можуть виявитися екзопланетами.

Астрономи вперше виявили екзопланети завбільшки як Земля

Американський космічний телескоп "Кеплер" виявив найменші на сьогодні екзопланети, що обертаються навколо зірки, яка нагадує Сонце, пише "Компьюлента".

Обидві планети, судячи з усього, мають кам'янисту поверхню, зазначають астрономи.

Kepler 20e трохи менший за Венеру (0,87 радіуса Землі), а Kepler 20f - трохи більший від Землі (1,03).

Обидва об'єкти "мешкають" в п'ятипланетній системі зірки Kepler 20, що розташована приблизно за тисячу світлових років від Землі в сузір'ї Ліри.

Kepler 20e обертається навколо світила за 6,1 земної доби, Kepler 20f - за 19,6. На обох світах дуже спекотно: 1040 та 705 К відповідно.

У першому випадку будь-яка атмосфера повинна була випаруватися, залишивши тільки багаті на кварц і залізо породи, що спеклися.

На f-планеті водень і гелій мали б покинути атмосферу, але певна кількість водяної пари могла вижити.

"Це відкриття вперше показало, що екзопланети розміром із Землю існують і що ми в змозі їх виявити", - сказав Франсуа Фрессін з Гарвард-Смітсонівського центру астрофізики.

Система Kepler 20 включає також три планети, які більше за Землю, але менші за Нептун.

Kepler 20b (найближча до зірки), Kepler 20c (третя за ліком) і Kepler 20d (п'ята) обертаються навколо світила за 3,7, 10,9 і 77,6 земної доби відповідно.

Всі п'ять планет мають орбіти, що лежать приблизно в межах орбіти нашого Меркурія. Зірка належить до того ж G-класу, що й Сонце, але трохи менша і прохолодніша.

Маса і густина планет залишаються загадкою. Вирішити її допоможе "Північний спектрометр променевих швидкостей" (North radial-velocity spectrometer), який почне роботу в квітні 2012 року.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1183 | Додав: nowyny | Теги: NASA, близнюк Землі | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]