Вт, 2024-04-16, 06:43
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

22:17
НАТО пообіцяло Україні допомогу та підтримку - МЗС
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

НАТО надасть Україні широкий спектр політичної, практичної та матеріально-технічної підтримки для боротьби з російською агресією та посилення обороноздатності. Про це повідомив заступник глави місії України при НАТО Єгор Божок, передає "Європейська правда".

Як зазначив дипломат, в цьому представники Альянсу запевнили українську сторону під час Спільної робочої групи Україна-НАТО високого рівня з питань воєнної реформи, яке відбулося 27 травня.

Як повідомляється, серед пріоритетів на ближчу перспективу - Комплексний огляд сектору безпеки і оборони, Стратегічний оборонний бюлетень, Програма розвитку збройних сил та Комплексний огляд оборонно-промислового комплексу.

Як зауважив дипломат, над проектами цих документів наразі активно працює апарат РНБО України у взаємодії з найкращими фахівцями НАТО в сфері оборонного планування.

За його словами, про серйозну налаштованість НАТО забезпечити реформування України до своїх стандартів свідчить той факт, що першочерговою ціллю своєї підтримки Альянс обрав системи управління військами та логістики, а також офіцерський та сержантський корпус Збройних сил України.

Як повідомлялося, станом на початок листопада 2014 року кількість прибічників вступу України до ЄС зросла до 64%.

Раніше президент України Петро Порошенко анонсував проведення референдуму про вступ України до НАТО.

"Питання про приєднання України до НАТО є фундаментальним, я проведу референдум, вирішить народ", - заявив Порошенко.

Станом на березень 2015 року в разі проведення референдуму про вступ України в НАТО за вступ збиралося проголосувати 43,3% громадян України.

Нагадаємо, на саміті НАТО в Бухаресті 2008 року було ухвалено рішення, згідно з яким Україна стане членом НАТО, якщо вона цього забажає та відповідатиме необхідним критеріям.

Навесні 2010 року тодішній президент країни Віктор Янукович заявив, що Україна не готова до вступу до НАТО, оскільки за критеріями Альянсу потрібна підтримка більшості населення країни.

Закон "Про засади зовнішньої та внутрішньої політики" ухвалила Верховна Рада 1 липня 2010 року й підписав президент України Віктор Янукович 15 липня того ж таки року.

У законі про засади внутрішньої та зовнішньої політики України невдовзі було закріплено, що Україна чітко дотримуватиметься позаблокового статусу та має намір брати активну участь у розвитку системи колективної безпеки в європейському та євроатлантичному просторі.

Члени нової коаліції українського парламенту закріпили в коаліційній угоді положення про те, що в рамках реформування системи забезпечення національної безпеки і оборони Україна відмовиться від позаблокового статусу та відновить інтеграцію до НАТО.

18 листопада прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що Росії потрібні гарантії того, що ніхто не думає про вступ України до НАТО. В Альянсі відповіли, що Росія має поважати суверенні рішення України.

23 листопада міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр висловив думку, що Україні не варто розраховувати на швидкий вступ до НАТО.

24 листопада генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Україна буде членом Альянсу, коли виконає критерії і якщо цього захоче.

2 грудня під час засідання Україна – НАТО у Брюсселі український уряд повідомив представників Альянсу про те, що Київ відмовляється від політики позаблоковості.

23 грудня 2014 року Верховна Рада скасувала позаблоковий статус країни. 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 952 | Додав: adminA | Теги: НАТО пообіцяло Україні допомогу та | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]