Пт, 2024-03-29, 15:00
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:53
Наука встановила, чому комарі не гинуть під час дощу. ВІДЕО
Інші останні Новини світу науки і технологій

Група біологів під керівництвом Дейвіда Ху з Інституту технологій штату Джорджія в місті Атланта (США) розкрила секрет невразливості комарів перед ударами дощу.

Науковці простежили за зіткненням комахи з краплею води за допомогою високошвидкісної відеокамери, яка знімає зі швидкістю чотири тисячі кадрів на секунду, йдеться в статті, опублікованій в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Високошвидкісна зйомка показала, що дощ практично не впливав на політ комара – його тіло проходило крізь краплі, не взаємодіючи з ними. Така поведінка комахи спантеличила дослідників - за їхніми словами, зіткнення краплі і комара у співвідношенні маси можна порівняти з наїздом автобуса на людину, проте тіло комахи практично не помічало цих зіткнень, передає РИА "Новости".

Науковці припустили, що незвичайна стійкість комарів пов'язана з вкрай малою масою тіла комахи. Вони перевірили це припущення за допомогою набору муляжів-кульок комарів з пінопласту з різною масою, щільністю і розмірами. Біологи помістили муляжі в спеціальний пристрій, який підтримував кульку в повітрі доти, доки вона не стикалася з краплею води.

Це дозволило точно імітувати те, що відбувається у польоті комара під час дощу, і порівняти результати двох експериментів.

Експеримент показав, що шматочок пінопласту з "комариною" масою і розмірами уповільнює краплю дощу лише на 10%. Іншими словами, крапля витрачає лише невелику частку своєї енергії на зіткнення з тілом комара.

За словами дослідників, такий удар порівнянний із зіткненням комара з невеликою пір'їнкою, і ніяк не загрожує здоров'ю комахи.

Більші комахи не володіють таким захистом від ударів крапель. Дослідники вважають, що їхні досліди можуть допомогти інженерам і фізикам розробити мікроскопічні літальні апарати і роботів, стійких до ударів стихії.

Зазначимо, уряд Швеції придумав хитромудрий план, як убезпечити населення від москітів. Влада вирішила задіяти гелікоптери, щоб "розбомбити" кровососів, перш ніж почнеться літо.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1111 | Додав: admin | Теги: комарі не гинуть під час дощу | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]