Вт, 2024-04-23, 22:52
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:17
Науковці: "Це був шок". Кожна тринадцята людина - горила
Інші останні Новини світу науки і технологій

Стопи деяких наших сучасників нічим не відрізняються від стоп приматів, стверджується в новому дослідженні американських науковців. Такий висновок вони зробили, вивчивши свідчення теплових датчиків, вмонтованих у килимове покриття залу в Бостонському музеї науки.

Датчики показали, що у деяких з відвідувачів під час ходьби не спостерігається тиску на середину зовнішньої частини стопи. Такий же відбиток сліду після себе залишають тільки горили і шимпанзе. "Це був шок", - ділиться враженнями Джеремі де Сільва, доцент кафедри антропології в Бостонському університеті. "80-річні дослідження стверджували, що цього не може бути", - сказав він.

Принаймні, це стосується досліджень, знайомих науковцю. Прочитавши результати його недавніх спостережень, два педіатра сказали, що вже зустрічали аналогічні зміни у своїх пацієнтів. Але вони не були знайомі з терміном "midtarsal break", який антрополог запропонував для позначення цієї особливості. Його можна було перекласти, як "пробіл посередині стопи".

Своє несподіване відкриття дослідник зробив у рамках експерименту з порівняння стоп сучасних людей зі стопами австралопітека, чиї останки виявлили палеонтологи. Історики стверджують, що викопному австралопітеку два мільйони років, і його стопи, на відміну від стоп сучасної людини не мають жорстких сухожиль, які допомагають двоногим hominide lapidarus полегшувати навантаження на ноги. Де Сільва припускає, що стопи людей змінювалися протягом багатьох років під впливом взуття.

Згідно з новим дослідженням, у кожної 13-тої людини є так званий midtarsal break, який спостерігається тільки у людиноподібних мавп. "Це викликає масу питань, - говорить де Сільва. - Хто ці люди? І чому у них така будова стоп?" В інтерв'ю National Geographic науковець зазначив, що частіше такий незвичайний відбиток залишають повні люди. Ця прогалина зумовлена тим, що ногам легше переносити велику масу їхнього власника, якщо він різко переходить з п'яти на носок.

Втім, цього поки що напевно не доведено. А ось дізнатися, чи не є ви володарем стоп примату, дуже просто - потрібно тільки пройтися берегом річки, моря або океану, і подивитися, які відбитки ви залишаєте за собою. "В принципі, всі ми схожі з приматами будовою скелета. У нас по 26 кісток у ногах, як і в мавп. Так що всі ми злізли свого часу з одного дерева", - каже де Сільва.

Раніше науковці виявили у шимпанзе "ген мови", який еволюціонував інакше, ніж у людини.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 930 | Додав: adminA | Теги: горила, Це був шок, Науковці, тринадцята людина | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]