Чт, 2024-03-28, 14:39
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:51
Науковці довели, що дельфіни пам'ятають своїх друзів десятки років. ВІДЕО
Інші останні Новини світу науки і технологій
Если политика интересует вас меньше, нежели художественные краски, тогда выбрать себе их вам поможет онлайн-ресурс, который в Интернете можно найти по адресу rosa.ua.

Науковцям вдалося довести те, що дельфіни-афаліни Tursiops truncatus здатні не тільки називати один одного по імені, а й пам'ятати родичів протягом не менш ніж двадцяти років. Як повідомляє Lenta.Ru, докладніше про дослідження розповідається в Nature News з посиланням на опубліковану 7 серпня статтю біологів в журналі Proceedings of the Royal Society B.

Для експериментів дослідники звернулися до шести розплідників у США, які займаються розведенням афалін і в яких заведено час від часу обмінюватися тваринами. Кожен розплідник вів записи про обмін дельфінами, тому науковці змогли відновити історію кожної з 50 тварин.

Далі дослідники використовували недавно підтверджений факт, згідно з яким кожен дельфін з віку близько чотирьох місяців має власне ім'я. Це ім'я являє собою комбінацію високочастотних звуків, які можуть видавати інші афаліни і однозначно асоціюються з конкретною особиною. Науковці, які хотіли з'ясувати стійкість пам'яті у дельфінів, опускали в басейн з афаліною спеціальний динамік і програвали серію "імен", наперед невідомих піддослідним тваринам.

Через якийсь час афаліна переставала реагувати на динамік. Але якщо після цього в серію незнайомих звуків дослідники додавали "ім'я" одного з тих дельфінів, з котрими тварина перетиналося раніше - афаліна демонструвала зовсім іншу реакцію. Вона починала сама вимовляти своє ім'я і подавати інші сигнали, намагаючись вступити в контакт з невидимим співрозмовником.

За словами дослідників, подібна пам'ять зберігається протягом мінімум двадцяти років і є підстави вважати, що вона може мати довічний характер. Досі науковці припускали, що дельфіни забувають знайомих через 5-10 років життя далеко від них.

Нагадаємо, у вересні 2011 року британські науковці заявили, що дельфіни при "спілкуванні" копіюють характерний свист одне одного, таким чином представляючись "партнеру".


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1279 | Додав: adminA | Теги: своїх друзів десятки років, Дельфіни, Науковці | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]