Пт, 2024-04-26, 00:27
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:01
Науковці: коливання клімату вплинули на еволюцію людини
Інші останні Новини світу науки і технологій
Науковці встановили, що близько 2 мільйонів років тому на території Олдувайської ущелини відбувалися різкі періодичні зміни посух і вологих періодів, які могли вплинути на еволюцію предків людини. Працю про це опубліковано в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences, а її короткий зміст можна прочитати на сайті Пенсильванського університету.

Автори статті досліджували відкладення, які утворювалися протягом тривалого часу в озерах Олдувайської ущелини (на півночі сучасної Танзанії). Науковці простежили за тим, як змінюється у відкладеннях з часом склад органічного воску, який покриває листя рослин. За словами дослідників, віск, на відміну від більшості органічних сполук, досить добре зберігається у відкладеннях, а його ізотопний склад може свідчити про переважання деревних або трав'янистих рослин.

Науковці виявили, що в місцевій екосистемі відбувалися різкі коливання клімату, що супроводжуються періодичною зміною переважальної рослинності. Періоди, коли Олдувай покривали ліси, змінювалися періодами переважання саван. Це, за словами науковців, не могло не впливати на склад дієти давніх людей, що мешкали тут, яким доводилося пристосовуватися до мінливих умов.

За найбільш поширеною на сьогодні гіпотезою, клімат Центральної Африки змінювався протягом останніх трьох мільйонів років поступово. Ліси неухильно змінювалися саванами, змушуючи предків людини переходити до прямоходіння.

Хоча інші науковці дослідили, що еволюція на планеті не була поступовим процесом, а ускладнення організмів відбулося в результаті двох стрибків, пов'язаних з геологічними змінами планети. Це дослідження йде врозріз із загальноприйнятою думкою, ніби живі організми розвивалися від простих до складних багатоклітинних організмів упродовж тривалого періоду.

А нещодавно астрофізики, можливо, розкрили одну з найбільших таємниць науки, а саме - як зародилося життя на Землі. Досліджуючи метеорит, виявлений в Антарктиді, вони знайшли нові вагомі докази того, що "будівельний матеріал", завдяки якому на нашій планеті стало можливим життя, було занесено з відкритого космосу.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1394 | Додав: adminA | Теги: коливання клімату, еволюцію людини, Науковці | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]