Чт, 2024-04-25, 09:27
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:09
Науковці: незнайома музика збуджує мозок подібно до сексу
Інші останні Новини світу науки і технологій
Науковці виявили, що нова музика здатна активізувати мозкову діяльність слухача і, подібно до сексу, викликати виділення хімічних речовин, які діють на центр задоволення, передає Inosmi.ru.

За допомогою магнітно-резонансної томографії (МРТ) канадські науковці виявили, що коли людина вперше чує якусь музику, в її мозку збуджуються ті самі ділянки центру задоволення, які активуються під час сексу або прийому улюбленої їжі. І що більше задоволення отримує людина, слухаючи музику, то сильніша ця подібність.

Доктор Велорі Салімпур з Клінічного інституту неврології Монреаля, який керував дослідженням, розповідає: "Коли люди слухають музичний твір, якого раніше не чули, то зрозуміти, чи сподобається він їм і чи куплять вони його, допомагає активізація однієї ділянки головного мозку, який може "прогнозувати" це з достатньою точністю і незмінно. Ця ділянка - прилегле ядро або центр задоволення, який бере участь у формуванні очікувань, здатних додавати задоволення".

Учасники експерименту слухали 60 незнайомих музичних фрагментів, і в цей же час їм проводили функціональну МРТ. Потім випробувані називали ставки, які вони готові були заплатити за кожний з творів на аукціоні.

За словами науковців, результати експерименту дозволяють точно визначити, чому нам здається, що нова музика приносить нам задоволення. "Музика має таку виражену здатність здійснювати емоційний вплив тому, що вона формує передчуття і очікування.

Активізація центру задоволення вказує на те, що очікування виправдалися повною або навіть більшою мірою, і в нашому дослідженні ми з'ясували: що сильніше активізується ця ділянка головного мозку в процесі прослуховування музики, то більше грошей вони готові за цю музику заплатити.

Ці результати допоможуть нам зрозуміти, чому різні люди люблять різну музику - у кожної людини є своя унікальна слухова зона кори головного мозку, яка формується на основі всіх звуків і музичних творів, почутих протягом життя.

Другим важливим результатом є те, що центр задоволення функціонує не відокремлено, він взаємодіє зі слуховою зоною кори головного мозку - ділянкою, де зберігається інформація про звуки і музичні фрагменти, які нам доводилося чути. І що більше задоволення викликав конкретний музичний твір, то більш виражений обмін сигналами між цими ділянками головного мозку.

Раніше повідомлялось, що перевага музики з агресивно-сексуальними текстами може провокувати підлітків на початок статевого життя в ранньому віці. Це припущення зробили американські фахівці з Університету Піттсбурга, які провели дослідження за участю 711 молодих людей.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 958 | Додав: adminA | Теги: Секс, незнайома музика, мозок, Науковці | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]