Чт, 2024-04-18, 20:47
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:21
Науковці придумали самоочисне покриття для сенсорних екранів
Інші останні Новини світу науки і технологій

Німецькі науковці з Інституту дослідження полімерів Товариства Макса Планка створили "самоочисне" покриття для сенсорних екранів, передає ИТАР-ТАСС.

Покриття відштовхує жир, воду і бруд, а також вирізняється стійкістю до появи відбитків пальців.

Такого результату вдалося домогтися експериментальним шляхом. Науковці нанесли на покриття свічкову сажу шаром 30-40 нанометрів, покрили його кремнеземною оболонкою і "запекли" за температури 600 градусів за Цельсієм, щоб зробити сажу прозорою.

Це покриття виявилося здатним відштовхувати органічні й неорганічні речовини. Зазначену технологію можна використовувати не тільки зі склом, а й з іншими поверхнями - з алюмінію, сталі або міді.

Отож нове покриття стане в пригоді не тільки виробникам телефонів і планшетів. Воно відкриває безліч інших перспектив: від вікон, які самі себе очищають від дощової води, до брудовідштовхувальних лінз для окулярів.

Однак розробка німецьких учених ще потребує доопрацювання, оскільки поверхня з таким покриттям хоч і самоочищується, однак її дуже легко подряпати.

Раніше американські дослідники розробили систему, яка дозволяє вводити текст і керувати різними електронними пристроями за допомогою проекції клавіш управління на руку, яка таким чином перетворюється на сенсорний екран.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1063 | Додав: nowyny | Теги: самоочисне покриття, сенсорні екрани | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]