Сб, 2024-04-20, 09:00
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:03
Науковці створили комп'ютер, який живиться від крові
Інші останні Новини світу науки і технологій
Машина, яка може точно емулювати людський мозок, є Святим Граалем інформатики. Як стверджує IBM, вона змогла зробити черговий крок до цієї мети, створивши комп'ютер, який використовує "електронну кров", передає FederalPost.

Ця технологія використовується як паливо і для охолодження комп'ютера одночасно, подібно до функцій, які виконує кров в головному мозку. Як повідомляє BBC, система була продемонстрована в Цюриху в лабораторії IBM минулого тижня.

"Ми повинні зробити суперкомп'ютери, які будуть в 10 тисяч разів енергоефективніші, - сказав науковець IBM доктор Бруно Мішель. - Створивши систему з рідинним охолодженням і електричними мережами, ми в IBM Research зробили перші кроки до біонічних комп'ютерів завтрашнього дня".

Мозок споживає таку ж кількість енергії, як 20-ватна лампочка, і займає обсяг дволітрової пляшки. Він приблизно в 10 тисяч разів ефективніший, ніж будь-який сучасний комп'ютер. Вся річ у тому, що він використовує тільки одну надзвичайно ефективну мережу капілярів і кровоносних судин для транспортування тепла та енергії. Близько 40% його обсягу використовується для підтримки функціональних можливостей, і тільки 10% - для постачання енергії та охолодження.

Комп'ютер, тим часом, використовує 99% обсягу для охолодження і живлення, і тільки один відсоток для обробки інформації.

До 2060 року IBM планує створити настільний комп'ютер, продуктивність якого буде перевищувати продуктивність петафлопа, який сьогодні займає половину футбольного поля. Система IBM, відома як "окислювально-відновний потік", переміщує електроліти "крові", яка забезпечує енергією і відводить тепло.

"Прикметно, що система рідинного охолодження, яка не тільки зберігає чіпи в межах робочих температур, а й забезпечує необхідну потужність, схожа на людську систему кровообігу, яка переносить тепло, а також енергію", - йдеться у звіті.

Як повідомив журналіст порталу Cnet Стівен Шенкленд, два типи рідини з електролітами, кожен з яких матиме протилежну полярність, будуть циркулювати через систему розподілу енергії. Електроліти будуть подорожувати по трубках, які будуть ставати все тоншими й тоншими. Їхня мінімальна товщина не перевищуватиме товщину людської волосини, а це означає, що їх можна буде використовувати там, де неможливо використовувати звичайні електричні дроти.

Зазначимо, що незабаром можна буде не боятися втопити або пошкодити телефон, адже науковці з каліфорнійського Інституту технологій розробили самовідновлювальні чіпи. Це означає, що мобільні гаджети та комп'ютери зможуть "лікувати" самі себе навіть у разі серйозних пошкоджень буквально за мікросекунди.

А інженери з Університетського коледжу Лондона створили комп'ютер, здатний "вилікувати" самого себе. У його основі лежить інтелектуальна система, яка самостійно перепрограмується, якщо знайде помилку.
Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 924 | Додав: nowyny | Теги: живиться від крові, комп'ютер | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]