Пт, 2024-04-19, 19:24
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:11
Науковці створили вакцину проти залежності від героїну
Інші останні Новини світу науки і технологій
Американські наркологи успішно завершили клінічні випробування вакцини, котра навчає імунну систему щурів розпізнавати молекули героїну та його похідних і нейтралізувати їх. Це відкриває дорогу до перевірки аналогічного препарату на добровольцях-людях, йдеться в статті, опублікованій в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

"Ми випробували вакцину на щурах, які вже давно "сиділи" на героїні, що відповідає типовій ситуації у випадку з людьми. Загалом, нам вдалося вивести їх з циклу постійного прийому наркотику. І це тільки сама вакцина - під час лікування людей будуть застосовуватися й інші методики ", - заявив Джоель Шлосбург з Дослідницького інституту Скріппса в Ла-Хойї (США).

Шлосбург і його колеги створили перший прототип такої вакцини і представили її світу в липні 2011 року. Вона складається з набору антигенів, які у структурі схожі за своєю будовою на героїн і продукти його розпаду. Ці молекули-"муляжі", на відміну від невеликих молекул справжнього наркотику, добре помітні для імунної системи, що навчає її розпізнавати і нейтралізувати їх.

Досягнувши успіху, науковці взялися до клінічних випробувань на щурах. Біологи перевіряли дію вакцини на гризунах з усталеною залежністю. Головною перевіркою препарату став такий дослід – науковці вводили вакцину в кров щурів і позбавляли їх доступу до наркотику протягом місяця. Потім вони надавали їм змогу ввести собі дозу героїну і спостерігали за поведінкою тварин.

За словами наркологів, щури з "натренованою" імунною системою не торкалися наркотику, тоді як їхні родичі з контрольної групи повернулися до згубної звички. Крім того, на відміну від інших видів вакцин, пацюки не намагалися придушити її дію, приймаючи потроєні дози героїну. Як вважають наркологи, їхнє дітище повністю готове до клінічних випробувань на добровольцях, до яких науковці візьмуться після того, як знайдуть спонсора.

7 лютого повідомлялося, що в Парижі відкриється перший французький "зал для прийняття дози наркотику" і буде розташований, швидше за все, в 10-му окрузі, між Північним та Східним вокзалами, де циркулює найбільше наркоманів. А ось влада Колумбії запропонувала поряд з марихуаною і кокою легалізувати синтетичні наркотики - екстазі та метамфетаміни.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 995 | Додав: adminA | Теги: вакцина, залежність від героїну, Науковці | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]