Пт, 2024-04-19, 21:31
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:17
Науковці, видаляючи файли, ледь не вбили марсохід Curiosity
Інші останні Новини світу науки і технологій
Марсохід Curiosity, який останні кілька тижнів зазнає технічних труднощів, у неділю, 17 березня, переключився в "безпечний режим" через незначні програмні збої, повідомив журналістам науковий керівник проекту NASA Джон Гротцінгер.

Наприкінці лютого фахівці були змушені перевести марсохід, який з серпня 2012-го працює в кратері Гейла в південній півкулі Марса, на бортовий комп'ютер-дублер В через проблеми з флеш-пам'яттю на основному бортовому комп'ютері А. Крім того, на початку березня марсохід був тимчасово переведений у сплячий режим у зв'язку з наближенням хмари плазми, викинутої Сонцем, пише РІА "Новости".

"Учора ввечері відбувся так званий перехід у безпечний режим... В цьому немає нічого особливо рідкісного або екстраординарного, але це означає, що наукову роботу доведеться відкласти ще на кілька днів", - повідомив Гротцінгер на прес-конференції 18 березня.

За його словами, проблема на марсоході виникла через спроби видалити разом з кількома файлами один, який у той момент використовувався бортовим комп'ютером апарата. Лабораторія реактивного руху (JPL), яка керує проектом, випустить офіційне повідомлення про проблему пізніше, сказав Гротцінгер.

Перехід на "безпечний режим" завадив науковцям відновити роботу після попереднього збою, оскільки це було заплановано на 18 березня, зазначив представник NASA. За словами Гротцінгера, тепер на відновлення нормальної роботи потрібно ще кілька марсіанських днів.

Він також зазначив, що ще до інциденту інженери підтвердили, що основний бортовий комп'ютер А, на якому виникли неполадки з флеш-пам'яттю, зможе "помінятися ролями" з комп'ютером B і стати запасним. Фахівці все ще з'ясовують причину неполадок, проте вони вже вжили заходів для того, аби "з комп'ютером B не сталося того, що сталося з комп'ютером А", сказав Гротцінгер.

Камера марсоходу Curiosity виявилася придатною для пошуків води

Одна з камер марсоходу Curiosity несподівано виявилася корисною для пошуків води на Марсі в складі гідратованих мінералів, повідомили науковці. Камера Mastcam складається з двох двомегапіксельних кольорових камер, одна з яких є вузькокутовою фотокамерою з високою роздільною здатністю (утричі вищою, ніж будь-яка інша фотокамера, яка побувала на Марсі), а друга - ширококутна. Кожна з них здатна знімати відео високої роздільної здатності, а разом вони дають змогу створювати стереозображення. Саме Mastcam свого часу уможливила отримати першу 360-градусну кольорову панораму місцевості навколо марсохода.

За словами Мелісси Райс з Каліфорнійського технологічного інституту, камера розроблялася не як інструмент для пошуку води, проте в ході досліджень з'ясувалося, що на її знімках в ближньому інфрачервоному діапазоні науковці можуть за відносними змінами яскравості виявляти мінерали, які містять воду.

"Отож ми можемо використовувати її як розвідувальний інструмент,.. робити 360-градусні фотопанорами (і шукати воду)", - сказала Райс на прес-конференції.

За її словами, за допомогою Mastcam науковці виявили, що деякі фрагменти породи в місці роботи марсохода "поцятковані" вузькими "жилами" гідратованих мінералів. При цьому камера "бачить" такі мінерали навіть під шаром пилу, що вкриває поверхню планети.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 918 | Додав: adminA | Теги: марсохід Curiosity, файли, Науковці | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]