Пт, 2024-03-29, 10:35
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:34
Науковці відтепер зможуть "програмувати" людину від переїдання
Інші останні Новини світу науки і технологій
Деякі клітини крові виявилися здатними приєднуватися до нейронів у центрі апетиту в мозку і виробляти гормон BDNF, що викликає відчуття ситості, що дає змогу використовувати їх або сам гормон як засіб для зниження ваги, заявляють біологи в статті, опублікованій в журналі Nature Communications, повідомляє РІА Новини.

"Якщо (ці клітини крові) справді беруть участь в регулюванні апетиту, ми зможемо брати проби крові, модифікувати клітини і вводити їх назад. А що ці клітини приєднуються своїми виростами до безлічі нейронів, вони зможуть сильно вплинути на роботу організму", - заявив Лоуренс Чан (Lawrence Chan) з Бейлорського медичного коледжу в Х'юстоні (США).

Чан і його колеги відкрили один з механізмів, що регулюють апетит, спостерігаючи за активністю деяких видів клітин у крові мишей, які голодували протягом доби. Науковців цікавили клітини, що виділяють речовину BDNF - особливий гормон, який керує багатьма процесами всередині мозку і роботою травної системи. Для пошуку клітин, що виробляють цю речовину, науковці вставили в геном гризунів особливий ген, що змушував такі клітини світитися.

На подив науковців, вони виявили подібні кров'яні клітини не тільки всередині кровоносних судин миші, а й у гіпоталамусі - відділі мозку, який бере участь у регулюванні метаболізму і травлення. Під час "посту" кількість таких клітин була максимальною, а під час перетравлювання їжі - мінімальною.

Раніше вважалося, що клітини крові вміють мігрувати і закріплюватися в мозку тільки під час розвитку зародка.

Виявивши джерело гормону BDNF у центрі апетиту, Чан і його колеги припустили, що клітини, які його виробляють, можуть брати участь в керуванні травленням. Вони перевірили цю гіпотезу, пошкодивши ген, відповідальний за виробництво BDNF у клітинах крові, у декількох мишей і посадивши їх у клітку з необмеженими запасами їжі. Експеримент підтвердив підозри біологів - такі миші з'їдали надмірно багато корму, швидко набирали вагу і набували діабет.

Раніше науковці довели, що стимуляція мозку може поліпшити одні уміння коштом інших.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 986 | Додав: adminA | Теги: переїдання, Науковці, людина | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]