Чт, 2024-03-28, 17:12
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:28
Науковці визначили час, коли чоловіки вимруть через кволі хромосоми
Інші останні Новини світу науки і технологій
Чоловіки повністю програють в битві статей - таку заяву зробила жінка-науковець з Австралії Дженні Грейвс. За її словами, чоловік як вид вимре через п'ять мільйонів років, оскільки Y-хромосома, яка відповідає за чоловічі гени, слабка і зазнає руйнації, повідомляє NEWSru.com.

За заявою шанованої австралійської дослідниці, жіноча X-хромосома містить близько 1000 генів. Як відомо, у жінок до того ж дві такі хромосоми (XX). Чоловіча Y-хромосома спочатку мала стільки ж генів, як і її жіночий аналог. Але протягом сотні мільйонів років вона поступово руйнувалася, залишивши сучасному чоловікові менш як 100 генів. Один з них - SRY-ген, "статевий перемикач", який визначає стать зародка.

Грейвс також заявила, що тоді як жінки мають дві Х-хромосоми, у чоловіків тільки одна, і то "квола". Для науковця це ключовий момент, адже наявність пари дозволяє X зробити необхідні заміни пошкоджених генів. Натомість хромосома Y не має подібної пари, тому замінити пошкоджені ділянки хромосома не може, або це дається їй набагато важче. Саме тому відбувається поступовий розпад генів.

Під час публічного виступу професор сказала: "Це дуже погана новина для всіх чоловіків, присутніх тут". Також під час свого виступу в австралійській Академії наук Грейвс охарактеризувала більшість генів на хромосомі Y як "непотріб". Вона сказала: "Це прекрасний приклад того, що я називаю тупим дизайном". Проте гарна новина полягає в тому, що процес "відмирання чоловіків" забере близько п'яти мільйонів років.

У зв'язку з цим інші експерти заявляють, що "п'ять або шість мільйонів років має вистачити для розвитку медичної науки, яка зможе все виправити". Також невідомо, як поведеться сама людська природа, адже близько 25 мільйонів років усе йшло начебто добре. Науковці вважають, що хромосоми можуть почати підміняти одна одну, або взагалі з'явиться новий вид людини.

Наприкінці свого виступу Грейвс пожартувала: "Насправді процес, можливо, вже йде. У деяких це видно навіть без спеціальної перевірки хромосом".

Раніше науковці запевняли, що в найближчі 100 тисяч років чоловіки не вимруть. Крім того, американські фахівці теж "скасували" вимирання чоловіків на Землі, яке, за деякими прогнозами, може статися вже за 125 тисяч років - через зникнення Y-хромосоми.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1060 | Додав: adminA | Теги: кволі хромосоми, Науковці, чоловіки | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]