Чт, 2024-04-25, 03:58
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:05
Науковці: землетруси посилюють віру в Бога
Інші останні Новини світу науки і технологій
Науковці на прикладі землетрусу в Новій Зеландії в 2011 році встановили, що природні катастрофи можуть стимулювати локальне зростання релігійності в суспільстві, передає Lenta.ru.

У лютому 2011 року на Південному острові Нової Зеландії поблизу від Крайстчерча (регіон Кентербері) відбувся потужний землетрус магнітудою в 6,3 балів. Жертвами стихії стали 185 людей, декілька тисяч постраждали від поранень.

Задовго до землетрусу багато жителів міста стали учасниками довготривалого соціологічного дослідження, що ведеться Університетом Окланда. Науковці вирішили встановити, як катастрофа вплинула на самопочуття і світогляд місцевого населення.

Виявилось, землетрус істотно змінив співвідношення опитаних, які, за їх словами, стали більше релігійні ("неофіти") і тих, хто став менш релігійним ("відступники"). Перші складали 8,6, а другі тільки 5,3 відсотка від загальної кількості опитаних в регіоні (відношення до церкви інших учасників експерименту не змінилося). При цьому в іншій Новій Зеландії спостерігалося практично дзеркальне співвідношення - загальне відношення до релігії з 2009 по 2011 рік стало істотно прохолоднішим.

Цікаво, що ні ті з учасників експерименту, які вважають себе релігійними, ні їх невіруючі співгромадяни, по суб'єктивному рівню благополуччя не відрізнялися один від одного - ні до, ні після катастрофи.

Раніше дослідження статистики відношення до релігії дозволило деяким науковцям говорити про те, що в осяжному майбутньому вірян може практично не стати. За останні сто років, аргументують автори дослідження, кількість релігійних людей в усіх досліджених країнах зменшувалася.

За даними опитування Міжнародного проекту соціального дослідження, що аналізує суспільні процеси в Європі, українці, забувши про своє комуністичне і атеїстичне радянське минуле, в масовому порядку пішли до церкви. Чим і забезпечили собі п'яте місце на континенті за релігійністю.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1540 | Додав: adminA | Теги: віру в Бога, землетруси, Науковці | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]