Ср, 2024-04-24, 16:37
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:07
Науковці змайстрували найбільше дзеркало у світі
Інші останні Новини світу науки і технологій
Фізики та інженери, які беруть участь у спорудженні гігантського 25-метрового телескопа "Магеллан" у чилійській обсерваторії Лас-Кампанас, 24 жовтня завершили складання найбільшого у світі дзеркала площею в два тенісних корти, або 380 квадратних метрів, повідомляє прес-служба організації Giant Magellan Telescope.

"Створення та складання першого дзеркала телескопа GMT потребувало зосередження всіх наших зусиль і досвіду, який університет Аризони нагромадив за 25 років розробки дзеркал для телескопів. В процесі його складання наша команда розробила і перевірила у справі всі необхідні інструменти і методики, що дозволяють нам завершити роботу над іншими дзеркалами "Магеллана", - заявив керівник групи фізиків-оптиків та інженерів Буелль Яннуці з обсерваторії Університету Аризони в місті Тусон (США).

Яннуці і його колеги зробили лише перший крок у складанні оптичної частини "Магеллана" - фізикам належить виготовити ще шість гігантських дзеркал.

Як пояснюють науковці, кожне дзеркало являє собою кругоподібну "пелюстку" зі скла з незвичайною формою поверхні, яка необхідна для об'єднання всіх семи дзеркал в один гігантський відбивач. Кожен з них має бути відполіровано з надвисокою точністю - максимально допустиме відхилення від ідеалу становить лише 19 нанометрів. Враховуючи величезну площу дзеркала - 380 квадратних метрів, або два тенісних корти, виготовлення семи таких "пелюсток" є вкрай складною і трудомісткою роботою.

"Ми повинні були бути впевнені, що особлива,"позаосьова" форма цього дзеркала, як і шести інших "пелюсток", буде достатньо ідеальною, і що відхилення не перевищать однієї двадцятої від довжини хвилі світла. Тільки в цьому випадку "Магеллан" буде отримувати надзвичайно чітке зображення по завершенні спорудження телескопа в Чилі. Нам вдалося показати, що ми справді можемо виготовляти подібні дзеркала", - додав один з фізиків-полірувальників дзеркал Бадді Мартін з Університету Аризони.

За словами науковців, на полірування першого дзеркала вони витратили 6,5 року. Як стверджують фізики, отриманий досвід і нова методика полірування значно скоротять витрати часу і ресурсів на обробку наступних дзеркал. Так, виготовлення другого дзеркала закінчено в січні 2012 року, а третє виготовлено в серпні цього року. На створення кожної "пелюстки" телескопа науковці витратять по 20 тонн скла і величезну кількість витратних матеріалів та людських сил.

Телескоп "Магеллан" (Giant Magellan Telescope) в чилійській обсерваторії Лас-Кампанас стане найбільшим земним телескопом на початку другого десятиліття поточного сторіччя, коли завершиться його спорудження. У розробці його конструкції бере участь низка американських наукових закладів, зокрема Науковий інститут Карнегі, Гарвардський університет, а також астрономічні інститути Австралії, Кореї і деяких інших країн.

Цікаво, що з 13 червня 2012 року спостереження за найзагадковішими об'єктами у Всесвіті, зокрема чорними дірами і надновими зірками, веде американський космічний апарат, що отримав назву "Ядерний спектроскопічний телескоп" (NuSTAR).

Унікальність Ядерного спектроскопічного телескопа полягає в тому, що він веде спостереження за космічними об'єктами, фіксуючи жорстке рентгенівське випромінювання.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1136 | Додав: adminA | Теги: найбільше дзеркало у світі, Науковці | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]