Вт, 2024-04-23, 08:51
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:03
Науковці знайшли в Тихому океані найбільший вулкан на Землі
Інші останні Новини світу науки і технологій
Геофізики зі США відкрили на дні Тихого океану гігантський мегавулкан, який за своїми розмірами можна порівняти з Британією або з марсіанською горою Олімп – найбільшим вулканом Сонячної системи, йдеться в статті на сайті журналу Nature Geoscience, передає РІА "Новости".

Зокрема, Вільям Сегер з Техаського університету A&M і його колеги досліджували дно в північно-західній частині Тихого океану, в районі височина Шатського, і виявили, що найбільше плато на ньому – масив Таму (за абревіатурою університету – Texas A&M University) є єдиним вулканічним утворенням.

Діаметр мегавулкана Таму становить близько 625 кілометрів, а висота сягає 4 кілометрів. Таму не вивергався вже 140 мільйонів років, але вже саме його існування дає геофізикам змогу зрозуміти, як багато магми може скупчуватися під земною корою і виливатися на поверхню.

"Геофізичні дані з масиву Таму демонструють, що гігантські вулкани, знайдені на інших планетах Сонячної системи, мають кузенів тут на Землі. Земна різноманітність вулканів погано вивчена, оскільки ці монстри знайшли найкраще місце, де сховатися, – дно моря", - йдеться в статті.

Масив Таму розташований за 1,5 тисячі кілометрів на схід від Японії, в районі, де сходяться три тектонічні плити. Результати буріння дна в цьому районі показували, що воно складається з лавових відкладень, але науковці вважали, що тут може бути кілька вулканів, і лавові потоки від них накладалися один на одного, як це відбувається на Гавайських островах і в Ісландії.

Однак сейсмічне зондування дна, проведене групою Сегера, показало, що всі лавові потоки виходили з однієї точки. Це вказувало на існування єдиного центрального жерла, а значить, геофізики мали справу з єдиним вулканом. Вулкан Таму належить до класу щитових вулканів – дуже великих за площею і з дуже пологими схилами. Найбільший щитовий вулкан – гавайський Мауна-лоа – має діаметр не більш як 100 кілометрів.

Нагадаємо, торік європейські та новозеландські геологи виявили поблизу тихоокеанських островів Тонга підводний вулкан, що пульсує.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 979 | Додав: adminA | Теги: Тихому океані, найбільший вулкан на Землі | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]