Вт, 2024-04-23, 15:40
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:00
Навіщо розсекретили стенограму РНБО , преса
Інші останні Політичні новини

У понеділок, 22 лютого, на засіданні парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони оприлюднено стенограму засідання РНБО від 28 лютого 2014 року, яке проходило під головуванням на той момент спікера ВРУ, в.о. президента Олександра Турчинова.

Саме на тій нараді розглядалося питання про запровадження воєнного стану в країні через початок анексії Криму Росією. Стенограма засідання була надана за запитом голови комітету ВР з нацбезпеки, нардепа від "Народного фронту" Сергія Пашинського. Повний текст стенограми опублікований на сайті РНБО.

Оприлюднені дані відкривають цілу низку деталей реального стану справ в Україні в перші дні початку агресії РФ.

"За інформацією, яка надходить з різних джерел, військове керівництво РФ реально розглядає питання анексії АРК", - заявив у вступному слові Турчинов.

Доповідаючи про ситуацію в Криму, на той момент голова СБУ Валентин Наливайченко серед іншого повідомив, що військовослужбовці Чорноморського флоту РФ беруть під контроль аеропорти і транспортну інфраструктуру, при цьому серед населення фіксується масова підтримка дій Росії. Також Наливайченко додав, що українські військові та силовики в Криму деморалізовані, багато хто з них не готовий виконувати накази, або вже зрадив присягу.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков в свою чергу повідомив, що кримська міліція не має наміру протидіяти росіянам.

А на той момент в.о. міністра оборони Ігор Тенюх доповів, що під прикриттям навчань відбувається концентрація російських військ уздовж усього російсько-українського кордону. Захоплення об'єктів, за його інформацією, здійснює спецназ, який пройшов бойову підготовку в гарячих точках РФ.

Тенюх також повідомив, що з усієї України можна зібрати тільки одне військове угруповання чисельністю близько 5 тисяч військовослужбовців, здатних виконувати бойові завдання. "Їх можемо кинути в Крим, але це не вирішить проблему Криму. Ми їх там просто покладемо. А що робити з тисячами кілометрів кордону і підготовкою Росії до вторгнення? Коли зайдуть зранку з боку Чернігівської області, то до вечора вже в Києві будуть!" - сказав він.

На той момент в. о. генпрокурора Олег Махніцький повідомив, що згідно зі ст.1 закону про оборону, події, які відбуваються в Криму, можна кваліфікувати як збройний напад на країну, і є всі правові підстави оголосити воєнний стан.

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що запровадження воєнного стану означатиме фактичне оголошення війни Росії, що якраз і входить у плани Москви.

Засідання РНБО перервав телефонний дзвінок Олександру Турчинову спікера Держдуми РФ Сергія Наришкіна. "Наришкін передав мені погрози від Путіна. Вони не виключають, як він сказав, "вжиття жорстких рішень (відносно) України за переслідування росіян і російськомовних". Мабуть (нерозбірливе слово) на прийняття рішення щодо введення військ не тільки в Крим. Передав слова Путіна, що якщо загине хоч один росіянин, - вони оголосять нас військовими злочинцями і будуть переслідувати по всьому світу", - розповів Турчинов.

Проти запровадження воєнного стану активно виступила і Юлія Тимошенко, яка також перебувала на засіданні. "Ми повинні сьогодні благати все міжнародне співтовариство стати на захист України. Це наша єдина надія. Жоден танк не повинен виїхати з казарми, жоден солдат не повинен підняти зброю, тому що це буде означати програш. Ніякого воєнного стану і активізації наших військ! Ми повинні стати наймирнішою нацією на планеті, просто вести себе як голуби миру", - заявила Тимошенко.

Валентин Наливайченко в свою чергу повідомив - і американці, і німці - "всі в один голос просять не починати будь-які активні дії, тому що, за даними їхніх розвідок, Путін використовує це для початку широкомасштабного сухопутного вторгнення".

Врешті Турчинов поставив питання воєнного стану на голосування. "Хто "ЗА"? Ясно. "ЗА" - один Турчинов. Це означає, що рішення не прийнято", - наводяться в стенограмі слова Турчинова. Про це пише Денис Скворцов у статті "Як "втрачали" Крим: стенограма засідання РНБО і коментарі експертів" в газеті "Сегодня".

Особливою небезпекою того засідання, про що зараз мало хто говорить, було те, що воно проходило в незахищеному приміщенні, підкреслює газета "День". Про це, зокрема, йдеться в стенограмі з вуст самого Турчинова: "Прошу врахувати, що ми проводимо засідання в незахищеному приміщенні Верховної Ради і, на жаль, (...) не маємо можливості працювати там, де має проходити РНБО в зв'язку з цейтнотом часу". Чому під час доленосних подій в ситуації тотального шпигунства таке "таємне" засідання з самого початку не дуже приховується від вух ворога? До речі, чи невипадково під час засідання Турчинову зателефонував спікер Держдуми РФ Сергій Наришкін, який передав слова Путіна, що "якщо загине хоч один росіянин, то вони нас (Турчинова та інших - ред.) оголосять військовими злочинцями і будуть переслідувати по всьому світу"?

Результати політичної слабкості тодішньої влади ми всі могли побачити наочно. Ворог фактично нас відчував. І той факт, що агресор не просунувся далі Криму і частини Донбасу, доводить, що Кремль зайняв рівно стільки території, скільки було дозволено. На засіданні прозвучала фраза, що "історія розсудить", але слід зазначити, що всі персоналії, що значаться в стенограмі, ще й нині мають політичний і адміністративний вплив. Тому говорити про події дворічної давнини як про історію не можна. На жаль, це реалії сьогоднішнього дня.

У новітній історії вже були спроби РФ захопити нашу землю. Перший випадок. Ще в 1993-1994 рр. на півострові розігрувався сценарій захоплення, який був майже ідентичний зразку 2014-го. Тоді завдяки оперативним діям СБУ, на чолі якого перебував Євген Марчук, коли була задіяна київська "Альфа", російська анексія була зупинена.

Сергій Пашинський заявив: "У 1994 році у нас, на щастя, були легітимні, сформовані і укомплектовані органи влади. Більшість офіцерів тоді виконали своє завдання. На першому засіданні комітету з питань окупації Криму та частини Донбасу була озвучена цифра - 90% військовослужбовців, а це понад 20 тисяч осіб, що зрадили присягу. У 1994 році у молодої держави України був інструментарій. У 2014 році Путін, скориставшись чотирирічною роботою свого агента Януковича, привів нас до війни. Ситуація була катастрофічною. Зараз ситуація змінилася, але ми повинні ретельно вивчити і проаналізувати всі ці питання, щоб в подальшому не допустити тих же помилок. Тоді було ще одне засідання РНБО, яке, можливо, теж колись розсекретять. Коли я став членом РНБО, то голосував за воєнний стан".

З відповіді Пашинського може скластися враження, що в 90-х країна була сильнішою, ніж через 20 років. Його пояснення не нове - ми не могли оборонятися в 2014-му. Щоправда, в конкретний момент український народ довів зворотне. А політики в цей час ділили посади за квотним принципом, замість того щоб запросити на роботу найкращих фахівців і реально захищати країну. Можливо, в 90-х все-таки спрацювали професіонали, яких не виявилося в 2014-му?

Другий випадок загострення ситуації в Криму був у 2003 році навколо острова Тузла. Тоді РФ почала будувати в Керченській протоці дамбу до цього острова, що призвело до розмивання української території. Ситуація тоді була за крок від конфлікту, і по всьому видно, що теж мала провокаційний характер. Дійсно, Росія робила все, щоб мати привід махнути кулаком. Але знову не вдалося. Тодішній міністр оборони Євген Марчук, який доклав максимум зусиль, щоб зупинити російську провокацію, заявив, що Кремль не збирається дотримуватися Будапештського меморандуму, де він виступив країною-гарантом територіальної цілісності України.

Третій випадок. Після того як до влади остаточно прийшов режим Януковича, своєрідною "вдячністю" Путіну за підтримку на виборах стало підписання так званих Харківських угод у 2010 році. Стосувалися вони питань перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України аж до 2042 року. В народі їх ще називають "пактом Януковича-Медведєва". Можна сказати, що саме тоді і було закладено початок анексії Криму.

Події ж лютого-березня 2014-го стали лише кульмінацією спецоперації РФ з окупації українських територій. Тоді Україна остаточно переконалася, що жодним гарантом нашої безпеки сучасна Росія не є і бути не може. Але навіщо ж було пити всю воду з моря, щоб зрозуміти, що воно солоне, пишуть Валентин Торба, Дмитро Кривцун у статті "Захоплення Криму не було спонтанним" в газеті "День".

Експерти прокоментували висловлювання політиків, які були зроблені в ході засідання.

Так, політтехнолог Тарас Березовець заявив, що "з частиною аргументів Тимошенко (щодо дій в Криму - ред.) дійсно треба погодитися". При цьому він вказав, що можливість силового вирішення все ж була.

"Вікно можливостей було дуже вузьким: 27-28 лютого, коли потрібно було віддавати наказ штурмувати будівлю Верховної Ради Криму. Тоді ще можна було якщо не зупинити кремлівський сценарій, то хоча б виграти більше часу. Але за фактом і кримська "Альфа", і спецназ ВВ йти на штурм ВР АР Крим категорично відмовилися", - написав він у себе в Facebook. Політтехнолог додає, що Тимошенко в питанні стратегії щодо Криму відіграла "особливу роль". Березовець також заявив, що Тимошенко повинна нести частину відповідальності за прийняте рішення (нагадаємо, запровадження воєнного стану підтримав тоді на засіданні тільки виконувач обов'язків президента Олександр Турчинов).

Тим часом, політтехнолог Віктор Уколов заявив, що Тимошенко на засіданні "по суті, переконала присутніх відмовитися від активних дій". Експерт нагадав, що через деякий час після засідання екс-прем'єр вже виступила з ініціативою про створення "Руху Опору" і зайняла войовничу позицію.

Дипломат Богдан Яременко, згадавши відомий вислів Вінстона Черчілля, заявив, що в результаті прийнятого рішення на засіданні РНБО Україна отримала і ганьбу, і війну. Яременко висловив думку, що документ був оприлюднений не задля вивчення помилок, а для атаки на Тимошенко і екс-голову СБУ Валентина Наливайченка.

Політичний експерт Олеся Яхно також заявила, що документ буде використаний у внутрішньополітичній боротьбі. Стосовно відмови РНБО запроваджувати воєнний стан вона зазначила, що навряд чи Україна в березні 2014 року могла вчинити інакше.

Екс-помічник першого заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони Олександр Піддубний заявив, що побоювання щодо спроможності силових органів захистити Україну від зовнішнього вторгнення є тверезими.

За його словами, Росія домоглася б відновлення легітимності української влади шляхом проведення підконтрольних виборів, а влада, представлена Турчиновим-Яценюком, поїхала б у вигнання. В такому випадку, каже експерт, Захід не накладав би жодних санкцій проти Росії.

"Україна втратила б суверенітет і ніхто, крім купки українців, цим би не займався. Але Україна, як суб'єкт з усіма атрибутами політичної влади, залишилася", - резюмував він.

Політтехнолог Віталій Бала вважає оприлюднення стенограми персональною інформаційною атакою на Тимошенко, яку здійснили її колишні однопартійці, котрі після розриву заснували "Народний фронт". Він також засумнівався у впливі Тимошенко на результат голосування з питання введення воєнного стану. Бала зазначив, що в стенограмі є момент, коли Тимошенко просить слово, кажучи при цьому, що вона довго тримає руку. За його словами, це свідчить про те, що екс-прем'єрці не давали слова.

Бала також сумнівається, що оприлюднення документа допоможе "Народному фронту", повідомляється в статті "Експерти прокоментували гучну стенограму засідання РНБО щодо Криму " в газеті "Факты и комментатрии".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 754 | Додав: adminA | Теги: преса, розсекречення стенограми РНБО | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]