Сб, 2024-04-20, 01:46
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:00
Навряд чи проспонсорують багатії з розкішшю гучні обіцянки Януковича
Інші останні Іноземна преса про Україну

Виконання передвиборних ініціатив президента Віктора Януковича обійдеться державному бюджету в 16 млрд грн. Левова частка цих коштів - близько 11 млрд грн - в казні вже є. Накопичити їх вдалося завдяки перевиконанню планів зі збору ПДВ і податку на прибуток.

Але от з іншою частиною цієї суми ситуація складніша, повідомляє Наталія Непряхіна в своїй статті "Частину маю" в газеті "КоммерсантЪ-Украина". Отримати її планується за рахунок введення податку на багатство, детінізації зарплат і лібералізації ринку корисних копалин. Навряд чи в уряду є достатньо часу для того, щоб розробити і впровадити до парламентських виборів необхідні для реалізації цих планів механізми, відзначають експерти.

Наявних сьогодні в бюджеті коштів вистачить тільки на перерахунок пенсійних виплат в результаті так званого "осучаснення" пенсій військовослужбовцям (606 тис людей, + 188 грн) і пенсіонерам, які вийшли на пенсію до 2008 року (8,8 млн осіб, + 103,6 грн ).

Перерахунок здійснюватиметься виходячи з зарплатної бази 2007 року. Нагадаємо, останній раз "осучаснення" було проведено урядом Юлії Тимошенко в 2008 році з використанням даних про зарплати 2006 року. Вже нинішній Кабмін у вересні 2011 року розглядав можливість перерахунку виплат на базі 2007 року, але тільки після того, як знайде необхідні для цього майже 16 млрд грн.

За словами Ірини Акімової, використання бази обчислення 2006 року не дає можливості зрівняти виплати пенсіонерам, які вийшли на пенсію до і після 2008 року. Перші отримують в 1,5-1,7 рази менше, хоча мали приблизно однаковий трудовий стаж і рівень доходів.

Додаткові кошти в АП планують отримати за рахунок введення податку на багатство, додаткові надходження від якого оцінюються в 0,5-0,8 млрд грн, і детінізації зарплат (за оцінками Мінсоцполітики, 50 млрд грн). Законопроекти, необхідні для реалізації ініціатив, давно розроблені, але поки навіть не були винесені на розгляд Кабміну. Крім того, АП пропонує лібералізувати видачу ліцензій на видобуток корисних копалин і почати продавати їх на ринкових умовах. Це може дати держбюджету додатково 5-5,5 млрд грн щороку, пише газета "КоммерсантЪ-Украина".

Податок на багатство все-таки буде введений: президент Віктор Янукович пообіцяв, що законопроект внесуть до парламенту і приймуть, пише Дмитро Гомон у статті "Багатії віддадуть народу мільйони" в газеті "Сегодня". Правда, коли це відбудеться, президент не уточнив.

Законопроект ще в середині осені був вивішений на сайті Мінсоцполітики і проанонсований віце-прем'єром Сергієм Тігіпком. Основні моменти: власники розкішних квартир, автомобілів, яхт щорічно повинні платити за це, а також відраховувати кошти кожен раз при купівлі предметів розкоші. Передбачалося, що закон буде працювати з 1 січня 2012 по 1 січня 2017 року. Але тоді ідея заглохла, проект у сесійній залі так і не з'явився.

Зараз, за словами президента, провідні бізнесмени - Ринат Ахметов, Віктор Пінчук і Костянтин Жеваго - вже погодилися платити новий податок. У Мінпраці не змогли повідомити точну дату внесення законопроекту в Раду, уточнивши лише, що "раз президент сказав - значить, скоро внесуть".

Тепер напевно почнуться бурхливі дискусії, що вважати розкішшю і багатством, а що ні. Учора прем'єр-міністр Микола Азаров уже доручив своїм колегам внести всі пропозиції з податку на розкіш.

"З конкретних пропозицій, які вже озвучені особисто прем'єром - щоб платили податок власники автомобілів з об'ємом двигуна понад 3 літрів (зараз 3,4). Тепер все залежить від депутатів та їх розуміння, що таке розкіш", - розповів газеті "Сегодня" присутній на засіданні Кабміну глава Держкомпідприємництва Михайло Бродський.

Опозиція впевнена, що влада обрала неправильний шлях. "Основу багатства наших олігархів становлять відсотки, дивіденди, роялті - так звані пасивні доходи. Їх-то і потрібно обкласти податком. А от людей зайнятих я б, навпаки, звільнив від податкового тягаря", - вважає депутат від БЮТ і екс-міністр економіки Сергій Терьохін.

Відзначимо, що в законі передбачена прогресивна шкала податку на доходи фізосіб: для тих, хто отримує в місяць більше 15 мінзарплат, податок збільшується на 5% від базової ставки. "Якщо і вводити прогресію, то довгу, щоб не чіпати середній клас. Якщо дохід більше мільйона доларів на рік - плати податок, якщо менше - ні", - вважає Терьохін.

Податок на багатство розглядається як джерело вирішення соціальних проблем. У тому числі, він буде одним з джерел для виплат за соціальним ініціативам, запропонованим президентом, вважає Михайло Бродський. За словами заступника голови АП Ірини Акімової, податок дозволить зібрати в казну півмільярда.

Ініціатор законопроекту Сергій Тігіпко раніше говорив, що податок буде щорічно приносити скарбниці більше - близько 800 млн грн. Експерти кажуть, що податок дійсно дасть бюджету сотні мільйонів, але прогнозують, що багато хто буде йти від його сплати. "Давно вже відпрацьовані схеми, як ухилятися від сплати подібних податків. Наприклад, автомобілі та нерухомість записуються на юросіб, у яких їх беруть в оренду фактичні власники", - відзначає аналітик МЦПД Олександр Жолудь.

Опитані газетою "Сегодня" власники солідних капіталів вважають, що новий податок їх не розорить, і готові його платити. "Якщо закон ухвалять - будемо платити. Тим більше, в деяких аспектах у нас такий податок уже давно діє. Люди, які купують автомобілі, платять додатково за кожен кубічний сантиметр (чим більше об'єм двигуна, тим вища ставка транспортного збору). Якщо хочеш володіти дорогим авто - плати", - вважає забудовник Лев Парцхаладзе.

"Податок справедливий, але головне, щоб він був розумним. Це не ноу-хау України, такий податок діє у величезній кількості країн. Але він не повинен суперечити здоровому глузду. І ще питання - що законодавці визначають як багатство. Якщо у людини квартира, де більше 10 квадратних метрів на людину, - це не багатство. Якщо закон буде передбачати податок з власника квартири в 200 квадратних метрів, але не буде враховувати кількість проживаючих там - це значить, що він не збалансований ", - вважає відомий бізнесмен Олександр Меламуд.

Експерти дуже скептично оцінюють економічну частину президентського соцпакета, пише Костянтин Рильов в статті "Держава поспішає на допомогу" в газеті "Экономические известия". "Ці ініціативи та підрахунки - з області психіатрії, а не економіки, - сказав екс-міністр економіки Сергій Терьохін. - А я не психіатр. Але пройдемося по "кісточках". Як детінізацію зарплати вони здійснять? Можете не відповідати ... Тепер з приводу податку на багатство. Вони вирішили обкладати туфлі з крокодилячої шкіри. Це і прокурори, які все життя на держслужбі? Прокурори можуть сказати: а мені бабуся залишила у спадок перед революцією. І все. Теорія повинна підтверджуватися практикою. Тут цього немає".

На думку пана Терьохіна, все це - популізм в абсолюті. Але електорату тема "пощипати багатих" подобається. Насправді, це спроба відвернути увагу людей на туфлі з крокодила. "Маса заводів дає олігархам дивіденди, які не обкладаються податками. А заповнювати ці 16 млрд грн будуть не олігархи, а звичайні платники податків", - вважає депутат.

Про політичний аспект президентських ініціатив висловив свою думку газеті "Экономические известия" політолог Володимир Фесенко: "На мій погляд, за частиною популізму нинішній владі далеко до її попередників. Але їх мотив ясний: треба "підгодувати" виборців перед виборами".

Що стосується соціалки, то, на думку експерта, це спроба її перетворити. Ще з радянських часів у цій галузі нічого не відбувалося. "Ні Ющенко, ні Тимошенко не спробували реформувати соціальну сферу. Але Ірина Акімова тільки плани добре формулює. А тут мало декларувати, треба, щоб було кому впроваджувати. Реформатор-теоретик - тільки піар. Чому і хочуть Порошенка в уряд: дефіцит тих, хто уміє втілювати реформи, а не їх вигадувати", - резюмував пан Фесенко.

За словами директора центру "CASE-Україна" Дмитра Боярчука, оскільки всі пропозиції Віктора Януковича спрямовані на задобрювання електорату, то більша частина ініціатив повинна запрацювати ще до виборів, пише газета "КоммерсантЪ-Украина". "Тобто за сім місяців потрібно знайти джерела, прийняти необхідні механізми та порядок роботи, зібрати гроші і виплатити. Поки незрозуміло, як буде працювати податок на багатство, як будуть продаватися ліцензії. Наприклад, щодо Податкового кодексу до сих пір всі процедури не заробили, все тільки починає налагоджуватись, а вже більше року минуло", - відзначає пан Боярчук.

Генеральний директор Бюро економічних і соціальних досліджень Валерій Гладкий додає, що в контексті виборчої кампанії депутати не будуть особливо заперечувати проти введення податку на багатство, але можуть при розгляді значно його переписати - змінити ставки, параметри обчислення податку. Відзначимо, вчора глава держави заявив, що вважає природним процес гальмування прийняття даних проектів, але запевнив, що закон буде затверджений.

Крім того, аналітики вважають перевищення планових надходжень та детінізацію проблемними джерелами. Зокрема, прибуток, сплачений в лютому, був отриманий в досить непоганому 2011 році, але що буде в 2012-м на тлі кризи єврозони - залежить не від України. "Додаткові 10 млрд грн в I кварталі виглядають фантастично. Тобто економіка зростає на 2%, а доходи на 16%? - здивований пан Боярчук. - Отже, чи то Мінфін пофантазував, чи то мова йде про додаткове податкове навантаження на бізнес".

На думку президента Академії фінансового управління Тетяни Єфименко, ефективним є джерело детінізації, але акцент на тіньових доходах потрібно робити після проведення податкової амністії - точки відрахунку, коли буде зрозуміло, у кого які доходи. А оскільки 30-35% ВВП знаходиться в тіні, то хоча б 1% легалізації даватиме бюджету до 5 млрд грн. "Детінізацію можна проводити по-різному: можна біля кожного поставити міліціонера для контролю, що недобре, а можна, наприклад, і шляхом проведення аукціонів в тій же сфері корисних копалин. Але важливо, щоб правила гри були однакові для всіх", - резюмує пані Єфименко.




Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Іноземна преса про Україну | Переглядів: 1232 | Додав: adminA | Теги: багатії, обіцянки Януковича, розкіш | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]