Пт, 2024-04-19, 18:39
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:03
НБУ оголосив про початок лібералізації фінансового ринку
Інші останні Економічні новини

Національний банк України констатує наявність серйозних передумов до стабілізації ситуації на фінансовому ринку, що дає регулятору підстави для початку поетапної лібералізації валютного та депозитного ринків і ослаблення деяких адміністративних обмежень.

Згідно з повідомленням регулятора в мережі Facebook, про це на зустрічі з банкірами у вівторок, 3 червня, заявила голова НБУ Валерія Гонтарєва.

"Ми бачимо, що ситуація на валютному і депозитному ринках стабілізувалася, тому виходимо на ринок з конкретними заходами щодо його лібералізації", - цитуються в повідомленні слова глави регулятора.

Дію антикризових заходів Національного банку України (НБУ), раніше введених постановою правління від 3 березня 2015 року №160 "Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному і валютному ринках України", буде продовжено на три місяці - до 3 вересня 2015 року, повідомив заступник глави НБУ Олег Чурій на прес-конференції в Києві в середу, 3 червня, пише Інетрфакс-Україна.

У той же час він повідомив про наміри регулятора пом'якшити деякі обмеження на грошово-кредитному ринку, зокрема, заплановано підвищити ліміт на видачу готівкових коштів у національній валюті через каси та банкомати з 150 тис. грн до 300 тис. грн на добу на одного клієнта.

Анонсовані зміни також торкнуться заборони банкам купувати іноземну валюту за дорученням клієнтів-резидентів (крім фізичних осіб), які мають на рахунках у банках кошти в іноземній валюті. Така заборона відтепер стосуватиметься тих клієнтів, які мають на рахунках у банку понад 25 тис. дол. (в еквіваленті за офіційним курсом відповідної валюти на дату подання клієнтом заяви про купівлю іноземної валюти), тоді як раніше такий ліміт становив 10 тис. дол.

Крім того, НБУ планує спростити порядок здійснення контролю уповноваженими банками за операціями резидентів з оплати робіт, послуг, прав інтелектуальної власності шляхом підвищення порога документального підтвердження відповідності кон'юнктури ринку контрактних цін на таку операцію з EUR25 тис. до EUR50 тис., внісши зміни до постанови правління Нацбанку від 30 грудня 2003 року №597 "Про переказування коштів у національній та іноземній валюті на користь нерезидентів за деякими операціями".

Також представники НБУ повідомили, що обмеження на зняття готівкової валюти за депозитами до еквівалента 15 тис. грн на добу і з продажу готівкової валюти до еквівалента 3 тис. грн на добу в одні руки залишаються в силі, і регулятор має намір повернутися до питання їх скасування після стабілізації валютного ринку.

Очікується, що анонсовані зміни будуть внесені відповідною постановою правління НБУ, яка буде опублікована і набере чинності в найближчі дні.

НБУ в травні збільшив міжнародні резерви на 287 млн дол., або на 3%, - до 9,918 млрд дол., повідомляється в прес-релізі НБУ в середу. Згідно з ним, позитивне сальдо інтервенцій Нацбанку в минулому місяці становило 69 млн. дол.

Зростанню резервів також сприяло надходження 1 млрд дол. від розміщення урядом єврооблігацій під гарантії США, але одночасно платежі за державним та гарантованим боргом сягнули в травні 758 млн дол., зазначає Нацбанк.

Регулятор зазначає, що ситуація на валютному ринку в травні демонструвала ознаки поліпшення: середньоденний обсяг обов'язкового продажу виріс до 132 млн дол. з 119 млн дол. в квітні при збільшенні середньоденного обсягу вільного продажу до 40-60 млн дол., тоді як обсяг попиту стабілізувався в межах 140-160 млн дол.

Крім того, чистий продаж населенням готівкової валюти в травні становив 177 млн дол., а з початку 2015 року досяг 619 млн дол., вказує НБУ, нагадуючи, що за 2010-2014 роки обсяг чистої купівлі валюти населенням досяг 39 млрд дол.

Центробанк уточнює, що обсяг адресного продажу валюти в травні дорівнював 100 млн дол., проте поліпшення кон'юнктури валютного ринку дозволяє поступово переводити НАК "Нафтогаз України" на ринкову покупку валюти.

Як повідомлялося, в квітні міжнародні резерви України скоротилися на 339 млн дол., або на 3,4%. В цілому з початку року вони зросли на 31,7%, або на 2,385 млрд дол.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 825 | Додав: adminA | Теги: початок лібералізації фінансового р, НБУ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]