Пт, 2024-03-29, 11:54
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:54
НБУ підвищив облікову ставку і відмовився від індикативного курсу гривні. ВІДЕО
Інші останні Економічні новини

Національний банк України ухвалив рішення про підвищення з 6 лютого облікової ставки з 14% до 19,5% річних, повідомила глава Національного банку України Валерія Гонтарева на прес-конференції в Києві в четвер, 5 лютого. Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"З метою забезпечення прогнозованого і керованого розвитку ринкової ситуації Національний банк застосовуватиме більш жорстку грошово-кредитну політику. Зокрема, ухвалено рішення про підвищення облікової ставки з 6 лютого до 19,5%", - зазначається в релізі, розданому журналістам перед прес-конференцією.

"Це буде сприяти усуненню невизначеності, більшої ефективності та об'єктивності механізму ціноутворення на кредитні ресурси та іноземну валюту на міжбанківському ринку, а також підвищенню дієвості монетарних інструментів Національного банку", - підкреслює НБУ.

У релізі вказується, що таке рішення правління ухвалило відповідно до розроблених рекомендацій Комітету з монетарної політики на підставі аналізу перспектив розвитку економіки і грошово-кредитного ринку.

Як повідомлялося, НБУ підвищив облікову ставку до 14% з 12,5% з 13 листопада 2014 року, що утримувалася на цьому рівні з 17 липня 2014 року.

Востаннє облікова ставка Нацбанку була вищою в 2001 році: з 7 квітня 2001 року вона становила 21%, потім з 11 червня була знижена до 19%, з 9 серпня - до 17% річних, з 10 вересня - до 15% річних, а з 10 грудня - до 12,5% річних.

Довідка

Облікова ставка (або ставка рефінансування) - це монетарний інструмент, за допомогою якого Національний банк встановлює для суб'єктів грошово-кредитного ринку (комерційних банків) орієнтир щодо вартості залучених і розміщених грошових ресурсів.

У 2014 році облікова ставка НБУ зростала вже тричі. З 6,5% до 9,5% річних у середині квітня-2014, до 12,5% річних - в середині липня-2014, до 14% - в середині листопада.

Таке різке підвищення ставки останній раз відбувалося на початку 2008 року, але й тоді його масштаб поступався нинішньому: за чотири місяці (з початку 2008 року по кінець квітня-2008) облікова ставка виросла всього на чотири процентних пункти, з 8% до 12% річних.

НБУ відмовився від індикативного курсу гривні

Національний банк України (НБУ) відмовився від індикативного курсу гривні. Про це на прес-конференції в Києві заявив заступник директора генерального економічного департаменту НБУ Сергій Ніколайчук, передає кореспондент РБК-Україна.

"Припинення з 5 лютого щоденних валютних аукціонів з відмовою від індикативного курсу гривні. Курс гривні буде встановлюватися банками на підставі об'єктивних параметрів ринкового попиту і пропозиції", - заявив Ніколайчук.

"Це буде сприяти усуненню невизначеності механізму ціноутворення на кредитні курси та іноземну валюту на міжбанку, а також дієвості монетарних механізмів НБУ", - додав він.

За його словами, рішення прийняті згідно з розробленими рекомендаціями Комітету з монетарної політики на підставі аналізу перспектив розвитку економіки та грошово-кредитного ринку.

"Основні зміни полягають у посиленні дієвості облікової ставки як базової ставки грошово-кредитної політики. Процентні ставки по інструментам регулювання ліквідності будуть визначатися залежно від рівня облікової ставки", - заявив представник НБУ.

НБУ з кінця минулого року щодня проводить аукціони, на яких продає 3 млн доларів для пошуку індикативного курсу, на який повинні орієнтуватися банки при проведенні операцій.

Разом з тим індикативний курс і реальний курс на міжбанку істотно різнилися: сьогодні, 30 січня середньозважений курс на аукціоні НБУ становив 16,15 грн за один долар, тоді як реальний курс на міжбанку - 21,60 грн. 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 796 | Додав: adminA | Теги: відмовився від індикативного курсу , НБУ підвищив облікову ставку | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]