Пт, 2024-04-19, 14:35
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:06
НБУ приєднався до санкцій проти Кремля. Доручив блокувати активи
Інші останні Економічні новини

Національний банк України (НБУ) зобов'язав з 2 жовтня 2015 року відмовити в здійсненні переказу клієнту, до якої були застосовані санкції Ради національної безпеки і оборони "блокування активів", "зупинка фінансових операцій" і "запобігання виведенню капіталів за межі України", передає Інтерфакс -Україна.

Відповідна постанова ¹654 НБУ "Про забезпечення реалізації та моніторингу ефективності персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів" від 1 жовтня набирає чинності з 2 жовтня 2015 року.

Крім того, банкам заборонено здійснювати розрахункові операції на користь осіб, до яких застосовано санкцію "зупинка фінансових операцій", у тому числі на користь банку-нерезидента.

Банк також зобов'язаний відмовити особі у здійсненні операції з використанням електронного платежу, якщо до нього застосовані санкції "блокування активів" або "зупинка фінансових операцій".

Регулятор також заборонив банкам виконувати будь-які розрахункові документи на користь особи, до якої застосовано санкцію "припинення виконання економічних і фінансових зобов'язань", а також видачу кредитів, у тому числі через купівлю цінних паперів, позики, фіндопомогу, гарантії, якщо особі застосована відповідна санкція.

У вищезгаданих випадках банк повертає розрахунковий документ без виконання і ставить напис про причину його повернення.

НБУ ввів в дію порядок застосування санкцій

Національний банк України (НБУ) визначив порядок реалізації банками введених Радою національної безпеки і оборони (РНБО) санкцій та моніторингу їх виконання, повідомляє на веб-сайті регулятора.

Відповідна постанова ¹654 НБУ "Про забезпечення реалізації та моніторингу ефективності персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів" від 1 жовтня набирає чинності з 2 жовтня 2015 року.

Згідно з постановою, НБУ зобов'язав банки в триденний термін з 2 жовтня надати відомості про наявність банківських рахунків та залишків коштів на них 388 фізичних осіб та 105 юридичних осіб, зазначених у додатках до рішення РНБО.

Крім того, банки зобов'язані щомісячно, до 5-го числа місяця, надавати регулятору інформацію про залишки коштів на цих рахунках і способах проведення фінансових операцій фіз- та юрособами, зазначеними в списку санкцій, до яких застосовані певні види санкцій, на користь таких осіб.

Постанова буде діяти протягом строку застосування санкцій.

Нацбанк вказує, що види обмежувальних заходів прописані в рішенні РНБО окремо до кожної особи. Зокрема, серед зазначених санкцій - блокування активів, припинення виконання економічних і фінансових зобов'язань, заборона на встановлення ділових контактів, припинення економічних і фінансових зобов'язань (заборона на кредити, позики, фіндопомогу, гарантії, купівлю цінних паперів, здійснення кредитування через купівлю цінних паперів).

Як повідомлялося, 16 вересня 2015 року президент України Петро Порошенко указом ввів у дію рішення РНБО від 2 вересня про застосування персональних санкцій проти Росії. Дане рішення стосується більш 400 фізичних і 90 юридичних осіб, відповідальних за здійснення злочинної діяльності проти України.

Персональні економічні санкції торкнулися 29 російських банків, у тому числі Банк Москви, що має 100% -ву "дочку" в Україні - БМ Банк (Київ), а також кредитувавший великі українські підприємства Газпромбанк (Москва).

Згідно з документом, до них застосовується два види санкцій - блокування активів і зупинення виконання економічних і фінансових зобов'язань. У першому випадку мова йде про тимчасове обмеження права банку користуватися і розпоряджатися належним йому майном, у другому - про заборону надавати кредити, позики, фінансову допомогу, гарантії, здійснювати кредитування через купівлю цінних паперів і купувати цінні папери.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 888 | Додав: adminA | Теги: блокування активи, санкції проти Кремля, НБУ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]