Вт, 2024-03-19, 11:10
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:04
НБУ запроваджує валютні обмеження у боротьбі з тероризмом
Інші останні Економічні новини

Національний банк України (НБУ) заборонив видачу іноземної валюти за платіжними картками, ввів обов'язкову конвертацію грошових переказів у гривню та уповільнив процедуру купівлі інвалюти на міжбанківському валютному ринку. Згідно з постановою регулятора №540 від 29 серпня, обмеження набирають чинності з 2 вересня 2014 року, передає "Інтерфакс-Україна".

"Видача готівки в межах України за електронними платіжними засобами, емітованими як резидентами, так і нерезидентами, здійснюється в гривнях", - сказано в документі.

У НБУ відзначають, що нові обмеження введені з урахуванням суспільно-політичної напруженості, наявності певних елементів ризику і невизначеності щодо подальшого розвитку ситуації, а також беручи до уваги економічні проблеми, пов'язані з проведенням антитерористичної операції на території України.

Також у Нацбанку вважають, що застосування нових механізмів дозволить не допустити використання фінансової системи України для відмивання грошей, фінансування тероризму, а також сприятиме врегулюванню ситуації на валютному ринку.

"Інвалюта, переказана з-за кордону на користь фізичної особи-резидента і нерезидента для виплати готівкою без відкриття рахунку, виплачується одержувачу тільки в гривнях", - вказується в документі.

Постановою також передбачено введення режиму Т+2 за операціями з придбання валюти на міжбанку за клієнтськими заявками банків. "Зобов'язати банки для здійснення купівлі інвалюти за дорученням клієнтів попередньо зараховувати кошти в гривнях на окремий аналітичний рахунок... З цього рахунку кошти можуть бути перераховані для купівлі інвалюти не раніше третього операційного дня з дня зарахування гривень на цей рахунок", - вказується в документі.

Згідно з документом, банки будуть перераховувати на цей рахунок такий обсяг коштів у гривнях, якого буде достатньо для купівлі запланованого обсягу інвалюти за курсом на день зарахування коштів, але не нижче відповідного офіційного курсу.

При цьому у разі зміни курсу в день здійснення операції з купівлі інвалюти банкам дозволяється додатково зараховувати кошти в гривнях на цей рахунок у сумі, якої бракує для виконання заявки клієнта.

"Банки формують реєстр з купівлі інвалюти, який подається в НБУ в день одержання заяви клієнта про купівлю інвалюти, разом з документами, які є підставою для купівлі інвалюти", - передбачається в документі норма для недопущення купівлі валюти за фіктивними договорами.

Постановою також забороняється дострокове погашення кредитів, позик (у тому числі фінансової допомоги) в інвалюті за договорами з нерезидентами та операції без поставки валют на міжбанку.

Зазначимо, чистий продаж готівкової валюти населенням у травні 2014 року скоротився у 2,4 разу і становив 107,8 мільйона доларів, повідомляє прес-служба Національного банку. У травні обсяг операцій з готівковою іноземною валютою на міжбанківському валютному ринку України становив 745 млн доларів, зокрема банки придбали у населення валюти на 426,4 млн доларів, продали - на 318,6 млн доларів.

НБУ зміцнив офіційний курс гривні майже на 50 коп. - до 13,114 грн/1 дол

Національний банк України за підсумками торгів на міжбанківському валютному ринку в понеділок із 14:00 зміцнив офіційний курс гривні майже на 50 коп. - із 13,605777 грн/1 дол до 13,114112 грн/1 дол.

Як повідомили учасники ринку, на міжбанку від самого ранку почалося зміцнення гривні, і вже в першу годину вона подорожчала від рівня 13,80/14,20 грн/1 дол до 13,30/13,70 грн/1 дол, а до середини дня котирування стабілізувалися на рівні 12,80/13,30 грн/1 дол.

За даними Нацбанку, середньозважений курс на 13:30 зміцнився до 13,1328 грн/1 дол, стартувавши уранці з 13,6058 грн/1 дол.

Учасники ринку пов'язують зміцнення національної валюти з вжитими Нацбанком адміністративними заходами на підтримку гривні, погодженими минулого тижня з найбільшими банками країни, а також із рішенням МВФ виділити Україні другий транш кредиту stand-by.

Мінфін прогнозує середній курс гривні у 2014 році на рівні близько 12 грн/1 дол.

За оцінками глави НБУ Валерії Гонтаревої, збалансованим є курс гривні 11,5-11,9 грн/1 дол, а його падіння викликане панічною реакцією на війну на сході країни. Нацбанк минулого тижня заявив, що того тижня очікує зміцнення гривні до рівня 12,5-13,0 грн/1 дол.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 902 | Додав: adminA | Теги: валютні обмеження, боротьбі з тероризмом, НБУ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]