Пт, 2024-03-29, 09:24
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:02
Небажана вагітність: допомога жінкам у Німеччині
Інші останні Новини Європейського Союзу
На шибках трамваїв і автобусів у Бонні світяться рожеві наліпки: «Самотня й несподівано вагітна? Проект «Виходи». Дорога до й після пологів». Відразу вказано й телефон «гарячої лінії». Для кого це - школярок, що в розпалі першого кохання не подумали про протизаплідні засоби, і тепер не знають, як бути з вагітністю, чи дорослих жінок, які «вскочили в гречку»?

«Ми допомагаємо жінкам, котрі вже не можуть законно зробити аборт, бо строк вагітності перевищує три місяці, й вагаються: чи покидати дитину після народження», - каже працівниця Консультаційного центру з проблемної вагітності, питань сім’ї та партнерства Астрід Вішерман. При цьому тим, хто потрапив у скруту й тепер шукає допомогу, гарантують повну анонімність.

І життю вчать, і матеріально допомагають

Одна з перших жінок, яка звернулася по допомогу, подзвонила на «гарячу лінію» на дев’ятому місяці вагітності, згадує Вішерман. Часу на роздуми не було, оскільки дитина вже просилася на світ, і працівниця «Виходів» на власному авто відвезла молодицю в лікарню. На вигляд їй було років 25, на жебрачку не скидалася, але вона не мала ані грошей, ані документів. Свого імені не назвала. Не змогла відповісти й на питання про батька дитини. Жінка народила того ж дня.

Згодом з'ясувалося, продовжує Вішерман, що жінка походить з однієї з країн ЄС, а до Німеччини приїхала вивчати мову. І от таке сталося. Ця історія, що почалася так сумно, мала щасливе завершення. Молодій матері допомогли знайти соціальне житло, отримати грошову допомогу й застрахуватися. Вішерман досі підтримує з нею контакт і каже, що вона тепер з радістю виховує свою дитину.

Було кілька випадків, коли жінки після пологів відмовлялися від немовлят. Для таких дітей шукають названих батьків. Дані про рідну матір, однак, не заносять у центральний реєстр народжуваності, якщо жінка сама того не забажає. Вся інформація зберігається окремо в міській службі в справах дітей, молоді та сім'ї, каже керівник проекту Томас Кассінґ. У 16 років дитина має право дізнатися, хто її біологічні батьки. Втім, у матері є право вето: вона може вимагати, щоб дитині нічого не повідомляли і через 25, і через 30 років.

Напризволяще не кидають нікого

«Гаряча лінія» функціонує максимально просто для тих, хто шукає допомогу: жінці треба набрати вказаний номер, і вона більше не буде наодинці зі своєю проблемою. До проекту, який фінансується за рахунок платників податків, долучилися боннські лікарні, жіночі консультації, соціальні служби. За потреби працівники «Виходів» залучають до роботи і психолога.

Окрім вагітних, на «гарячу лінію» дзвонять і жінки, котрі вже стали матерями. Кассінґ пригадує екстремальний випадок: якось до «Виходів» у розпачі звернулася молода жінка й розповіла, що живе на вулиці зі своїм сином, якого рік тому народила в туалеті. Їх відразу відправили до притулку для матерів і дітей і надали необхідну допомогу. Цілком імовірно, що жінці й дитині врятували життя.

«Виходи» - не єдиний подібний проект у Німеччині. За словами Кассінґа, загалом у країні проблемами жінок, які через вагітність опинилися в скрутному становищі, опікуються ще від 70 до 100 інших центрів. Як пояснив керівник «Виходів», «ми хочемо запобігти тому, щоб жінки народжували самотньо, в антисанітарних умовах і полишали дітей на смерть».


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини Європейського Союзу | Переглядів: 1046 | Додав: adminA | Теги: Небажана вагітність, Німеччині | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]