Пт, 2024-03-29, 10:40
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:35
КВУ бачить головну загрозу виборам у масовому підкупі виборців
Інші останні Політичні новини
Комітет виборців України вважає прямий підкуп виборців найбільш небезпечним порушенням для фальсифікації підсумків виборів Верховної Ради. Про це на прес-конференції сказав голова КВУ Олександр Черненко.

"Прямий підкуп виборців, коли вони на руки отримують гроші, є найбільш небезпечним для виборчого процесу. На даний момент це переростає в масове явище, і може призвести до того, що на деяких дільницях вибори будуть просто куплені", - сказав він.

Черненко зазначив, що під час даної виборчої кампанії підкуп здійснюється за допомогою системи мережевого маркетингу, коли існують десятники, сотники і тисячники.

Така система спрямована, насамперед, на мотивування громадян і не вимагає прямого контролю безпосередньо в день голосування.

За його словами, прямий підкуп небезпечніше непрямих форм купівлі голосів громадян, таких як виділення продуктових пайків або інших подарунків, тим, що людина безпосередньо отримує гроші на руки, що викликає у нього відчуття, ніби він узяв на себе якісь зобов'язання.

Зокрема, Черненко навів приклади вже зафіксованих підкупів виборців по системі піраміди.

Так, в 16-му одномандатному окрузі у Вінницькій області кандидат у депутати Оксана Калетник, за словами Черненка, звозить людей на зустрічі, потрапити на які можливо тільки за списком.

За приїзд на такий захід людина отримує 50 гривень.

Всього до виборів їх проходить декілька, на кожному заході люди отримують гроші.

Разом з тим вони підписують договори про те, що вони є агітаторами Калетник.

Такі махінації зафіксовані і в Луганській області.

"У Луганській області в декількох округах в Раду балотується так звана команда кандидата в депутати Шахова. Ними розроблена система, коли людина отримує книжку підтримки депутата. В ній є 6 відривних талонів. Приходячи на зустріч кандидата в депутати, людина відриває талон, сканує його та отримує 50 гривень. В разі перемоги кандидата після виборів можна прийти знову з книжкою, в якій вже не буде талонів, і отримати бонус за перемогу ", - сказав Черненко.

На думку голови КВУ, дані вибори є дуже споживчими.

Люди розчаровані тим, що немає кандидатів, за яких їм би хотілося голосувати, і тому будуть голосувати за того, хто хоча б платить гроші.

Черненко вважає, що дані факти підкупу повинні перевірятися правоохоронними органами, яким необхідно забезпечити недопущення масового використання таких порушень.

Місія спостереження Бюро демократичних інститутів і прав людини Організації з безпеки і співробітництва в Європі на виборах Верховної Ради стурбована інформацією про підкуп виборців.

Комітет виборців відзначає неузгодженість в діях Центральної виборчої комісії та правоохоронних органів при розгляді питань, пов'язаних з порушенням виборчого процесу на виборах Верховної Ради. Про це на прес-конференції сказав голова КВУ Олександр Черненко.

"ЦВК і правоохоронні органи грають у футбол: прокуратура відправляє заяви про порушення виборчого процесу до ЦВК, посилаючись на те, що саме Центрвиборчком займається питаннями виборів. ЦВК же, посилаючись на те, що не може вести слідство, відправляє запити про порушення порядку проведення виборів в правоохоронні органи ", - сказав він.

Така ситуація, за словами Черненка, призводить до затягування питань і різним бюрократичним відпискам, пишуть " Українські новини".

У зв'язку з цим необхідна більш ефективна схема в розгляді питань, пов'язаних з порушеннями на виборах.

На думку Черненка, питання, пов'язані перш за все з підкупом виборців, повинні в першу чергу каратися кримінальною відповідальністю, що призведе до зменшення кількості порушень.

Разом з тим Черненко підкреслив, що максимальним покаранням за порушення виборчого процесу для кандидатів у депутати є винесення їм попередження, що за собою ніяких санкцій це не несе.

Тому тільки кримінальне слідство може вплинути на ситуацію з порушеннями на виборах.

У КВУ незадоволені рівнем підготовки окружкомівв

Комітет виборців відзначає недостатній рівень підготовки членів виборчих комісій на виборах Верховної Ради.

"Члени окружних виборчих комісій ще недостатньо підготовлені для проведення виборів. В основному тільки голови комісій є компетентними особами, а багато членів комісій взагалі не знають, що їм робити і навіщо. У дільничних комісіях ситуація буде ще гірше. Тому масове навчання просто необхідно", - сказав голова КВУ Олександр Черненко.

Черненко зазначив, що ЦВК буде проводити навчальні семінари для членів комісій різних рівнів, і для цього підготовлена досить серйозна і ефективна програма.

Разом з тим, за словами голови КВУ, у Центрвиборчкому не вистачить коштів і часу для того, щоб навчити всіх членів різних виборчих комісій.

У зв'язку з цим навчальні курси також будуть проводитися і різними громадськими організаціями, які беруть участь у виборчому процесі.

На думку Черненка, навчання членів виборчкомів - найважливіший елемент у проведенні виборів на гідному рівні.

Раніше Кабінет Міністрів збільшив зарплати членів окружних, територіальних і дільничних виборчих комісій на 15,8-28,7%.

КВУ не влаштовує жеребкування ЦВК

Комітет виборців вважає суперечливим рішення Центральної виборчої комісії змінити порядок жеребкування по включенню кандидатур в дільничні виборчкоми на виборах Верховної Ради.

"Згідно з рішенням ЦВК, жеребкування по дільничним комісіям буде проходити так само, як і по окружним. Тобто за 1 раз будуть розподілені члени всіх дільничних комісій .. Це призведе до того, що можуть виникнути проблеми з непотраплянням певних партій, які претендують на значну частку голосів виборців, до складу дільничних комісій, як це було і з окружними. Дільничні комісії не почнуть працювати вчасно, а технічні партії знову отримають можливість продавати свої місця тепер уже в дільничних комісіях ", - сказав голова КВУ Олександр Черненко.

Разом з тим, за словами голови КВУ, у ЦВК не було іншої можливості, крім як прийняти таке рішення, адже в іншому випадку окружним комісіям протягом 3 днів необхідно було б провести жеребкування з кожної дільничної комісії, на членство в якій претендували б близько 100 людина, що просто фізично нереально.

Черненко підкреслив, що дана колізія була закладена в самому законі про вибори депутатів, і ще під час прийняття закону проблеми з формуванням комісій були очевидні. Дане рішення ЦВК прийняла на засіданні 13 вересня.

Партія "Всеукраїнське об'єднання" Свобода "має намір оскаржити у Вищому адміністративному суді відмову Київського апеляційного адміністративного суду визнати недійсною постанову ЦВК № 604 про утворення окружних виборчих комісій.

Раніше Київський апеляційний адмінсуд відмовився визнати недійсною постанову ЦВК про утворення окружкомів.

24 серпня ЦВК провела жеребкування для визначення складу окружних виборчих комісій на виборах Ради для непарламентських партій.

В результаті жеребкування місця в окружкомах були розподілені між 19 партіями, при цьому представники "Свободи" та партії "Український демократичний альянс за реформи (УДАР) Віталія Кличка" не отримали місць в окружкомах.

29 серпня "Свобода" звернулася з позовом до суду з проханням визнати недійсним дану постанову ЦВК, а 30 серпня до позову "Свободи" приєднався "УДАР".


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1212 | Додав: adminA | Теги: підкупу виборців, комітет виборців України | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]