Чт, 2024-04-18, 07:46
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:26
Незабаром відкриють для відвідувачів Велику лаврську дзвіницю
Інші останні Релігійні новини

Наприкінці 2014 року Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник отримав Сертифікат Державної архітектурно-будівельної інспекції України про готовність до експлуатації Великої лаврської дзвіниці (І черга). І вже навесні цього року відвідувачі знову зможуть піднятися на Дзвіницю та з висоти пташиного польоту насолодитися чудовою панорамою стародавнього і вічно молодого Києва.

Про значний обсяг проведених науково-дослідних та ремонтно-реставраційних робіт на пам’ятці архітектури ХVІІІ ст. розповідає завідувач сектору відділу науково-реставраційних та відновлювальних робіт Заповідника Наталя Золотопера.

Ремонтно-реставраційні роботи однієї з найбільш упізнаваних і найвеличніших пам’яток архітектурного ансамблю Києво-Печерської лаври розпочалися у 2010 році за проектом, розробленим інститутом «УкрНДІпроектреставрація» (головний архітектор проекту Цяук Л.І.), і тривали протягом останніх п'яти років.

Станом на 2010 рік мідна покрівля бані Дзвіниці мала численні пробоїни та тріщини, через які атмосферні опади потрапляли всередину споруди, і це призводило до руйнації цегляного мурування вінцевого карнизу. Для виконання робіт були встановлені риштування з третього ярусу до верху хреста Дзвіниці, площа яких становила 4 373 кв.м, та виконані першочергові протиаварійні роботи – укріплення цегляної кладки карнизів та колон, підсилення і укріплення опорних зон металевих балок третього ярусу Дзвіниці, підсилення конструкцій бані з відновленням втрачених вертикальних і горизонтальних елементів кріплення, а також заміна мідного покриття бані, що знаходилася у вкрай незадовільному стані.

Важливим етапом робіт стала реставрація цинкової основи ікон з живописом на барабані дзвіниці, яку провели живописці інституту «УкрНДІпроектреставрація».

У 2011—2012 рр. реставраційні роботи на фасадах третього та четвертого ярусів Дзвіниці продовжилися. Під час проведення ремонтно-реставраційних робіт на бічній грані пілястри аттику було обстежено та реставровано керамічну фігурку «Янголятка», яка є важкодоступною навіть для візуального огляду. Загалом роботи на фасадах Дзвіниці завершені у травні 2012 року.

У 2013 році ремонтно-реставраційні роботи проводилися в інтер’єрах Дзвіниці. Було здійснено підсилення та реставрацію шахти та будиночка годинникового механізму, а також виконано повний комплекс оздоблювальних робіт на сходових клітинах, у центральній залі першого ярусу, вестибюлі, бокових камерах та залі другого ярусу (частково).

У 2014 році здійснювалися комплексні електричні виміри системи блискавкозахисту та виконувалися пусконалогоджувальні роботи системи електроосвітлення та пожежної сигналізації.

Підсумовуючи, Наталя Золотопера зазначила, що здійснений комплекс ремонтно-реставраційних робіт за своєю складністю та обсягом проведено вперше за всю історію пам'ятки, а сама реставрація Великої лаврської дзвіниці відбувається за рахунок коштів державного бюджету. Завершення робіт (ІІ черга) планується в цьому році, за наявності фінансування.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Релігійні новини | Переглядів: 955 | Додав: adminA | Теги: Велику лаврську дзвіницю, відвідувачів, відкриють | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]