Чт, 2024-04-18, 18:09
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:53
Незаконне під'єднання до газових мереж обернулося "зачисткою" від "ОМОНу"- у передмісті Тули спалахнув бунт ромів. ВІДЕО
Інші останні Новини російської федерації

У селищі Плеханово Тульської області (РФ) правоохоронні органи розбираються з ромами, що влаштували "газовий бунт". За даними порталу MySLO.ru, вранці у четвер, 17 березня 2016 року, в селище приїхало багато поліцейських та бійців ЗМОП. Правоохоронці оточили будівлю адміністрації.

За відомостями ІА "Тульські новини", до Плеханово прибули близько 300 співробітників правоохоронних органів. Як передає кореспондент агенції, рано-вранці 17 березня у ту частину селища, де проживає ромська громада, вирушили співробітники поліції, яких супроводжують бульдозери та співробітники газової служби. За словами журналіста, правоохоронці "серйозно екіпіровані та підготовлені".

Йдеться про співробітників ЗМОП, СГБШ (рос. "СОБР"), ППС, кінологів та внутрішні війська.

16 березня там було затримано кількох чоловіків. Усіх "бунтарів" забрали у відділення поліції, йдеться в повідомленні.

Тоді на вулиці зібралися кілька десятків ромів. Коли почали обрізати газопровід, роми підійшли до оточення. Як наслідок, "двох найбільш активно жестикулюючих громадян максимально жорстко затримали із застосуванням спецзасобів у вигляді кийків". За деякий час, було затримано ще двох "найактивніших" представників ромської діаспори.

Місцевий ромський барон Іван Григорович заявив, що нових незаконних врізок у газопровід члени табору не робили. Він не зміг назвати причину, з якої в систему газопостачання потрапила вода. Барон зазначив, що табір існує в регіоні з 1960-х років. За його словами, роми неодноразово намагалися провести газ і навіть придбали необхідне обладнання, але їм не дають цього зробити чиновники. "Вони сказали, що ми зараз вам проведемо офіційно, а до вас вріжуться інші члени табору", - повідомив він.

Представники АТ "Газпром газорозподіл Тула", спростували ці звинувачення, заявивши, що "будь-який заявник, який хоче отримати послугу, отримує її".

В УМВС по Тульській області РФ у четвер повідомили, що проводиться перевірка повідомлення про порушення громадського порядку в селищі Плеханово "під час відновлення працездатності газопроводу, пошкодженого несанкціонованими врізками, через які без газопостачання залишилися усі мешканці селища".

"Відповідно до плану, затвердженого начальником УМВС Росії по Тульській області Сергієм Галкіним, поліцейські забезпечують охорону громадського порядку під час проведення відновлювальних робіт у селищі", - йдеться в повідомленні на офіційному сайті відомства.

"Особовому складу поліції поставлено ​​задачу діяти рішуче та жорстко при проведенні комплексу заходів, спрямованих на недопущення протиправних діянь. Поліцейські звертаються до громадян з проханням зберігати спокій і не допускати порушень порядку", - наголосили в УМВС.

Окрім того, "проводиться перевірка спільно з муніципальною владою, комунальними і міграційними службами фактів проживання громадян без реєстрації за місцем перебування в селищі Плеханово, а також перевіряється законність використання в житловому секторі центральних комунікацій".

Працівники газконтори, які займаються ремонтними роботами в Плеханово, пояснили журналістам, що в даний час газифіковано все селище, за винятком ромського поселення. "Сьогодні знайдені дві незаконні врізки діаметром майже 10 см. Технологія врізки в газопровід була налагодженою. Коли були зроблені ці врізки, невідомо. Зниження тиску газу в мережах, які виникали через врізки, списували на технічні причини і просто піднімали тиск газу в системі", - розповіли в четвер фахівці.

Днем раніше, 15 березня, 400 житлових будинків тульського передмістя Плеханово залишилися без газопостачання, оскільки відбулося аварійне відключення мережі через потрапляння в газопровід води невідомого походження.

Коли 16 березня на місце прибула ремонтна бригада, роми відігнали їх палицями й камінням.

Востаннє подібний масовий міжетнічний конфлікт за участю співробітників поліції (хоч і значно більших масштабів) в європейській частині РФ мав місце в жовтні 2013 року. Тоді вуличні зіткнення виникли в московському мікрорайоні Бірюльово, приводом до яких стало вбивство 25-річного Єгора Щербакова, у скоєнні якого пізніше зізнався уродженець Азербайджану Орхан Зейналов.

Керівник культурної автономії: людей принижують з 2005 року, зносять будинки, не дають підключати газ

Голова Федеральної національно-культурної автономії російських ромів Надія Деметер дала зрозуміти, що конфлікт між представниками її народу і владою в Плеханово, що вилився у відкрите протистояння, дозрівав вже давно.

"Їх довели. 10 років будинки зносять, в яких вони живуть, замість того щоб допомогти їм узаконити ці будинки, узаконити газ проведений, щоб вони як люди жили, платили за газ і все було б так, як належить. З 2005 року один за одним зносять циганські будинки без усяких компенсацій, тому що немає документів на землю у них, відключають газ", - заявила Деметер радіостанції "Говорить Москва".

"Скільки це буде тривати? Що, їх треба в ліси вигнати? Не витримали люди. Це потрібно було довести до такого стану", - обурилася Деметер.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини російської федерації | Переглядів: 882 | Додав: adminA | Теги: ОМОН, газові мережі, бунт ромів, передмістя Тули, Зачистка | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]