Чт, 2024-03-28, 19:53
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:08
Німці вихваляють Юлю. Експерти міркують про сценарії звільнення
Інші останні Політичні новини
Юлія Тимошенко може і надалі знаходитися в такому ж статусі, в якому вона є в даний час. Таку думку в коментарі УКРІНФОРМу висловив керівник Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко. Про це пише "Укрінформ".

"Поки абсолютно не зрозуміло, яким чином будуть діяти для вирішення проблеми Тимошенко. Це мене підштовхує до висновку, якою може бути ситуація, коли все залишити так, як є зараз", - сказав Фесенко.

Своє припущення про те, "що нічого не зміниться і проблема залишиться невирішеною", він аргументував, виходячи з коментарів представників провладних структур. "Покірливо, це ймовірно, оскільки я враховую і заяви представників правлячої партії, і людей, що відносяться до влади. Поки я не бачу ознак реалізації якогось конкретного сценарію. Є критичне ставлення до процедури помилування і немає ініціатив, пов'язаних із законодавчими змінами, які б дали можливість зробити процедуру переривання терміну ув'язнення. Розмови є, а ініціативи немає", - пояснив політолог.

Він зізнався в повній непередбачуваності за таких умов результатів Вільнюського саміту. "Тоді буде вирішувати Брюссель - підписувати чи не підписувати угоду з Україною, якщо Тимошенко залишається ув'язненою. У мене відповіді немає. Думаю, немає його і у представників Європейського Союзу. Це буде для них дуже драматичний вибір. Будуть аргументи "за", а з іншого боку - можуть бути аргументи не підписувати. Або буде просто пропозиція відстрочити це підписання. Я вже чув від деяких представників однієї з опозиційних сил, яка близька до Юлії Володимирівні, що нічого поганого не буде, якщо ця угода буде підписана не зараз, а в 2015. Така думка існує", - констатував Фесенко.

При цьому, за його словами, зарано виключати й інший розвиток подій, скажімо, варіант помилування президентом Тимошенко.

"Щодо помилування, то такий сценарій існує, він є можливим. Хай трохи в іншій формі, ніж це було з Луценком, але я думаю, що цей сценарій розглядають. Більше того, звернення Кваснєвського і Кокса до президента означає, що Януковича підштовхують саме до цього сценарію - щоб він застосував саме помилування для вирішення проблеми Тимошенко", - вважає Фесенко.

Крім того, послався експерт і на польський досвід. "Є інший сценарій, на який було багато натяків, - це застосування польського досвіду про так звані канікули в терміні покарання. Але я поки що не бачу, чи є якась законодавча ініціатива з цього приводу - щоб можна було переривати термін ув'язнення", - сказав він.

Фесенко також підкреслив, що процедура "канікул" є досить тривалою і навряд чи може завершитися до саміту у Вільнюсі. "Тут потрібно час на прийняття і підписання закону і на підписання міждержавної угоди, швидше за все, з Німеччиною. У Німеччині в даний час після парламентських виборів має формуватися новий уряд, і навряд чи вдасться це зробити швидко", - підсумував політолог.

Раніше міністр юстиції Олена Лукаш заявляє, що екс-прем'єра Юлію Тимошенко не вдасться звільнити до проведення саміту у Вільнюсі.

Експерт: Німеччина зробить все для вирішення питання Тимошенко

Директор Інституту світової політики Альона Гетьманчук впевнена, що Німеччина задіє всі можливості для вирішення питання Юлії Тимошенко. Про це вона сказала в коментарі "Главкому".

"Зустріч у Кракові показала, що Німеччина готова використовувати всі можливості говорити з Януковичем навіть на такому високому рівні до моменту, поки він не дасть чіткої відповіді", - зазначила Гетьманчук.

На її думку, дипломатичні формулювання Януковича про те, що питання Тимошенко буде вирішено, вирішення питання по-різному трактується українським президентом і німецькою стороною. "Для останньої вирішення питання Тимошенко - однозначно її лікування в Німеччині. А як бачить це Янукович - залишається загадкою. Для нього взагалі краще рішення цієї задачі - залишити Тимошенко там, де вона зараз", - вважає експерт.

Вона припускає, що Німеччина намагатиметься розмовляти з Януковичем до того моменту, поки він чітко не скаже, їде Тимошенко до Німеччини чи ні.

"Можливо, у Києві зустріч Януковича з німецьким колегою сприймається, як абсолютно звичайна, враховуючи повноваження президента в Німеччині, але насправді для німців це був дуже показовий і важкий крок. Адже після саміту" Східного партнерства "в 2011 році у Варшаві німецьке керівництво було не зацікавлене в тому, щоб вести прямий діалог з Януковичем. Але спроби домовитися з ним будуть до останнього моменту - аж до зустрічі Ради міністрів ЄС 18 листопада", - сказала Гетьманчук.

Нагадаємо, 7 жовтня, напередодні зустрічі президентів держав групи Arraiolos президент України Віктор Янукович зустрічався у Кракові з президентами Польщі, Італії та Німеччини - Броніславом Коморовським, Джорджо Наполітано та Йоахімом Гауком. Основною темою для обговорення стало питання Юлії Тимошенко.

Німецькі ЗМІ написали про "очевидну владу невидимої Тимошенко"

Екс-прем'єра України громадяни давно не бачать, але вона все ще залишається ключовою фігурою української політики. При цьому влада в Києві самі підтримують політичний образ ув'язненої Юлії Тимошенко, пише німецька газета.

Про це повідомляє Frankfurter Allgemeine Zeitung у статті "Влада невидимою", передає "Фокус".

В опублікованому матеріалі, журналіст Конрад Шуллер ( Konrad Schuller), зокрема, зазначає:

"По суті, Юлія Тимошенко повинна була зникнути. Її великий виступ в залі судового засідання рівно два роки тому, коли суддя Родіон Кірєєв засудив її до семи років позбавлення волі, повинен бути останнім. Пряма і бліда, лідер опозиції і екс-прем'єр України тоді звернулася в останній раз до громадськості. "Не бійтеся ! - Викрикнула вона. - Я з вами!"

З тих пір регулярно зустрічатися з нею мають право лише її адвокати, для решти відвідування обмежені одним разом на місяць. Час від часу у в'язниці суворого режиму з'являються західні політики. А для громадськості вигляд екс -прем'єра стає все більш розмитим.

Колишня глава уряду зникла - і все ж Юлія Тимошенко залишається донині ключовою фігурою України. Країну утискає Росія, і Київ шукає підтримку в Європі. Широкомасштабні угоди про асоціацію з ЄС та про створення зони вільної торгівлі готові для підписання, але Євросоюз не має наміру робити це до тих пір, поки Тимошенко не випустять з в'язниці. Європейський суд з прав людини назвав її арешт беззаконням. Одна зі сторін повинна піти на поступки, щоб життєво необхідна для України угода про асоціацію не зазнала фіаско.

Але президент Янукович до цих пір відмовлявся випустити на свободу і реабілітувати свого головного ворога. Він лише сигналізував свою готовність амністувати екс-прем'єра, але тим самим обвинувальний вирок мав би і далі законну силу, що позбавило б Тимошенко можливості виставляти свою кандидатуру на виборах. Тому такий варіант вона в розрахунок не брала і воліла залишатися в ув'язненні, а Євросоюз не вважав за можливе укладання угоди про асоціацію.

Режим у Києві сам брав участь у створенні політичного образу ув'язненої Тимошенко, через яку він тепер відчуває великі труднощі. Взагалі-то після її програшу Януковичу на президентських виборах у 2010 році здавалося, що політична кар'єра Тимошенко підійшла до кінця. Лише перший показовий процес проти неї та міжнародна критика її арешту знову зробили екс-прем'єра ключовою фігурою. Свою роль зіграла і незграбна грубість, з якою потім тюремне керівництво використовувало в якості інструменту тиску на її і без того хворобливу міжхребцеву грижу (уповноважений з прав людини уряду ФРН назвав це "тортурами").

З тих пір біль Тимошенко стала її зброєю. З побоювань, що її навмисно чи ненавмисно, як і багатьох інших ув'язнених в Україні, заразять гепатитом або іншими хворобами, Тимошенко досі відмовляється від будь-яких ін'єкцій та інвазивних втручань. У результаті не припиняються ні її страждання, ні тиск на режим.

Її голодування на знак протесту проти відеоспостереження у в'язниці і маніпуляцій на парламентських виборах у 2012 році робили один і той же ефект: кожен раз її організм позбавлявся сил, щоразу лікарі ламали руки, але кожен раз Тимошенко домагалася, щонайменше, одного: її ім'я знову з'являлося в заголовках ЗМІ. А Янукович у свою чергу поставав в образі жорстокого деспота, який катує жінок у в'язниці.

Тим самим їй вдалося досягти чималого. Її партія, незважаючи на відсутність ватажка, не розпалася. Незважаючи на всі маніпуляції режиму в Києві, на парламентських виборах восени 2012 року "Батьківщина" набрала 26 відсотків - критично близько до результату "Партії регіонів" Януковича, що отримала 30 відсотків голосів. У інших опозиціонерів, зокрема, чемпіона світу з боксу Віталія Кличка, випередити ув'язнену Тимошенко не було жодних шансів.

Тепер же влада невидимою Тимошенко досягла апогею. Вона домоглася того, щоб справа проти неї перетворилося для ЄС і уряду Німеччини в головний критерій для перевірки надійності України перед укладенням угоди про асоціацію. Тим самим від розвитку ситуації з Тимошенко залежить стратегічна орієнтація всього регіону.

Минулого тижня Юлія Тимошенко запропонувала можливе рішення. Щоб відкрити шлях до укладення угоди з ЄС, вона уповноважила колишнього голову Європарламенту Пета Кокса та екс-президента Польщі Олександра Кваснєвського, що входять до моніторингової місії Європарламенту, попросити про її помилування, навіть якщо влада відмовиться її реабілітувати. Вона висловила готовність приїхати на лікування до Німеччини (уряд якої вже давно їй це пропонує). Тим самим вона здає свою головну зброю - свою хворобу. Ув'язнена зробила перший крок, тепер черга президента".

Нагадаємо, захисник Юлії Тимошенко Сергій Власенко зачитав заяву екс-прем'єра про згоду прийняти офіційну пропозицію Пета Кокса та Олександра Кваснєвського виїхати на лікування до Німеччини. У свою чергу, члени наглядової місії Європейського парламенту Пет Кокс і Олександр Кваснєвський звернулися до президента України Віктора Януковича з офіційним клопотанням про помилування лідера української опозиції Юлії Тимошенко.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 923 | Додав: adminA | Теги: німці, юлю, сценарії звільнення | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]