Чт, 2024-04-18, 23:29
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:56
Низку заходів, присвячених 30-м роковинам аварії на ЧАЕС, відкрила ораторія "Гірка зоря"
Інші останні Культурні новини

Президент України Петро Порошенко разом з дружиною Мариною відкрив низку заходів, присвячених 30-м роковинам аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Про це повідомляє прес-служба голови держави.

Як зазначається в повідомленні, у Національному культурно-мистецькому та музейному комплексі "Мистецький Арсенал" голова держави разом з представниками Адміністрації Президента, Кабінету Міністрів, дипломатичних установ, громадськості був присутній на прем’єрі ораторії "Гірка зоря".

В основу ораторії покладено поліські народні пісні, вірші українських поетів. Під час дійства на моніторі з'являлися документальні кадри із життя людей до аварії на ЧАЕС, хроніки операцій з евакуації населення, ліквідації наслідків трагедії.

Автори постановки також звернулися до творчості геніальної української художниці Марії Примаченко, яка все життя прожила на Поліссі. Зокрема, було продемонстровано картину майстрині, присвячену її племіннику Валерію Ходемчуку - оператору четвертого блоку ЧАЕС, котрий загинув в момент аварії 26 квітня.

"Чарівні квіти Марії Примаченко, які заповнюють собою увесь простір, стали символом української краси, що рятує світ", - зазначають автори ораторії.

Концертний твір композитора Данила Перцова виконували Ансамбль автентичного співу, солісти Анатолій Кочерга та Ірина Данилейко. Музичний супровід здійснював Національний президентський оркестр. Диригент Кирило Карабець, ідея, сценарій та постановка – Сергій Проскурня, наголошується в повідомленні.

Раніше сьогодні повідомлялося, що 25 квітня Державна архівна служба України презентувала виставку документів, присвячену 30-й річниці аварії на Чорнобильській АЕС. Виставка підготовлена на основі документів Центрального державного архіву громадських об'єднань України, Центрального державного архіву вищих органів влади та управління України, Центрального державного кінофотофоноархіву України ім. Г.С. Пшеничного, Галузевого державного архіву МВС України, Галузевого державного архіву СБУ, державних архівів Київської, Житомирської, Львівської та Рівненської областей.

 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Культурні новини | Переглядів: 802 | Додав: adminA | Теги: ЧАЕС, 30-і роковини аварії, Заходи, ораторія Гірка зоря | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]