Чт, 2024-03-28, 11:30
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:33
"Нобеля" з економіки дали двом макроекономістам зі США
Інші останні Новини світу науки і технологій

Премію Шведського державного банку з економічних наук пам'яті Альфреда Нобеля 2011 присуджено двом американським науковцям - Томасу Сардженту (Thomas J. Sargent) і Крістоферу Сімсу (Christopher A. Sims).

Нагороду вручено "за їхні емпіричні дослідження причин і наслідків у макроекономіці", йдеться в опублікованому на офіційному сайті повідомленні Нобелівського комітету.

Лауреати 2011 відповіли на запитання про те, який вплив на ВВП та інфляцію чинять тимчасове збільшення процентних ставок або зниження податків, що станеться, якщо центральні банки будуть постійно змінювати показники, і що буде, якщо уряд змінить бюджетний баланс. Робота Томаса Сарджента і Крістофера Сімса стосується причинно-наслідкових зв'язків між економічною політикою і різними макроекономічними змінними, такими як ВВП, інфляція, зайнятість та інвестиції.

Сардженту вдалося показати, що структурна макроеконометрика може застосовуватися для аналізу постійних змін в економічній політиці, зазначили в комітеті. У свою чергу, Сімс розробив метод під назвою "векторна авторегресія" для аналізу впливу тимчасових змін в економічній політиці на економіку. Зокрема, Сімс застосовував цей метод для оцінки впливу змін центральним банком процентної ставки на економіку, передає РИА "Новости".

"Незважаючи на те, що Сарджент і Сімс проводили свої дослідження незалежно, їхні внески (в економічну науку) доповнюють один одного (...) Сьогодні методи, розроблені Саджентом і Сімсом, - невід'ємні інструменти макроекономічного аналізу", - йдеться в прес-релізі комітету.

Премія з економіки була установлена не за заповітом Альфреда Нобеля в 1895 році, як решта нагород, а в 1968 році Шведським державним банком, тому оголошення лауреата Нобелівської премії з економіки традиційно завершує Нобелівський тиждень. Вперше нею нагородили у 1969 році голландця Яна Тінбергена і норвежця Рагнара Фріша за розробку математичних методів аналізу економічних процесів. Розмір нагороди становить 1,5 млн доларів (10 млн шведських крон).

Торік нагороди удостоїлися Пітер Даймонд (США), Дейл Мортенсен (США) і Крістофер Пісарідес (Великобританія/Кіпр) "за аналіз ринків з фрикційним безробіттям".

Найчастіше Нобелівську премію з економіки отримували науковці з США - загалом 45 осіб. Першою і єдиною на даний момент жінкою, удостоєною Нобелівської премії з економіки, є Елінор Остром, лауреат 2009 року (за дослідження в галузі економічної організації).

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1208 | Додав: nowyny | Теги: Нобелівську премію | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]