Пт, 2024-04-19, 21:19
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:29
"Нобеля" з хімії дали за відкриття "неможливих" квазікристалів
Інші останні Новини світу науки і технологій

У Стокгольмі оголошено лауреата Нобелівської премії з хімії 2011 року. Нагорода дісталася ізраїльському науковцеві Деніелу Шехтману з університету Хайфи. Премія присуджена йому за відкриття квазікристалів, повідомляє офіційний сайт Нобелівського комітету.

"Лауреат Нобелівської премії з хімії 2011 року зумів повністю змінити уявлення хіміків про тверді тіла", - йдеться в комюніке Нобелівського комітету.

Квазікристали - це одна з форм організації структури твердих тіл поряд з кристалами і аморфними тілами. Вони мають низку унікальних властивостей.

Квазікристали називаються так тому, що їхня кристалічна решітка має не тільки періодичну будову, а й осі симетрії різних порядків, існування яких раніше суперечило уявленням кристалографів. Існування цих кристалів було передбачено на початку 1980-х років, Шехтман довів його в 1984 році.

Із квазікристалами науковці працювали і до Шехтмана, але саме він в 1982 році вперше сфотографував їхню структуру. На відміну від звичних зображень кристалів, малюнок розташування атомів в квазікристалі не повторюється періодично. Результати Шехтмана були неоднозначно сприйняті науковим співтовариством - захищаючи свою роботу, науковець був змушений залишити дослідницьку групу, у якій він перебував на той момент.

На даний час існує близько сотні різновидів квазікристалів. Довший час вважалося, що їх можна створити лише в лабораторії, але не так давно квазікристали було знайдено в природі.

У 2010 році премію з хімії розділили троє науковців, чиї відкриття в галузі органічної хімії "вдосконалюють повсякденне життя людей": американець Річард Хек і двоє японців - Ей-Ічі Негіші та Акіра Судзукі. Вони були удостоєні нагороди за розробку нових каталітичних реакцій, які широко використовуються в промисловому виробництві, зокрема для виготовлення фармацевтичних препаратів і в електронній промисловості.

Сума кожної з Нобелівських премій цього року, як і всі попередні, становить 10 мільйонів шведських крон (один мільйон євро).

Церемонія вручення премій проходить у Стокгольмі й Осло 10 грудня, у день смерті їхнього засновника - Альфреда Нобеля (1833-1896) - шведського винахідника, промисловця, лінгвіста, філософа й гуманіста.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1430 | Додав: nowyny | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]