Пт, 2024-03-29, 08:54
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:56
Нобеля з хімії вручили за дослідження, пов'язані з раком
Інші останні Новини світу науки і технологій
Нобелівську премію 2012 року з хімії присудили Роберту Лефковіцу і Браяну Кобілці зі США. Вони удостоєні високої нагороди за "дослідження рецепторів протеїнів G", оголосив 10 жовтня Нобелівський комітет при Королівській академії наук Швеції.

Американці відкрили механізми, що керують роботою молекул серпентину - клітинних рецепторів, сполучених з G-білками, які беруть участь у передачі різних сигналів усередині живих клітин. Вивчення роботи серпентину, зокрема, вкрай важливе для розуміння процесів, що призводять до розвитку ракових пухлин. Близько половини ліків у світі націлені на стабілізацію діяльності цих рецепторів, пише NEWSru.com.

Роберт Лефковіц народився в 1943 році в Нью-Йорку. Закінчив Колумбійський коледж в 1962-му і отримав ступінь доктора медицини в коледжі фізіотерапії і хірургії Колумбійського університету в 1966-му. Працював у різних медичних науково-дослідних інститутах США. З середини 80-х вважається одним з провідних фахівців у галузі вивчення G-білків. Зараз працює в Медичному центрі Університету Дьюка в місті Дарем, штат Північна Кароліна.

Браян Кобілка народився в 1955 році в Міннесоті, де закінчив університет в Дулут. Займався науковою роботою в Медичній школі при Єльському університеті та Медичній школі при Вашингтонському університеті. Потім писав докторат під керівництвом Лефковіца в Університеті Дьюка. Кобілка працює в Школі медицини при Стенфордському університеті.

Церемонія нагородження лауреатів відбудеться за традицією в Стокгольмі 10 грудня в день смерті засновника Нобелівських премій - шведського підприємця і винахідника Альфреда Нобеля (1833-1896). У цьому році у зв'язку з фінансовою кризою розмір премії був зменшений на 20% - до 8 млн шведських крон (близько 10 млн гривень).

За премію з хімії боролися американці, японці, швейцарець і виходець з Йорданії. Фаворитом перегонів був Вільям Мернер - дослідник зі США, який винайшов спектрометр окремих молекул. Нагороду з ним могли розділити або фахівці із "зоряної хімії" Вільям Клемперер і Річард Зар, або творець скануючого електрохімічного мікроскопа Аллен Бард. Мернер був претендентом на премію з хімії і в минулому році.

Торік премію з хімії отримав ізраїльський науковець Даніель Шехтман з Технологічного інституту Хайфи за відкриття квазикристалів.

У 2010 році премію з хімії розділили троє науковців, чиї відкриття в галузі органічної хімії "вдосконалюють повсякденне життя людей": американець Річард Хек і двоє японців - Ей-Ічі Негіші та Акіра Судзукі. Вони були удостоєні нагороди за розробку нових каталітичних реакцій, які широко використовуються в промисловому виробництві, зокрема для виготовлення фармацевтичних препаратів і в електронній промисловості.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 922 | Додав: adminA | Теги: Нобеля з хімії, пов'язані з раком, дослідження | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]