Чт, 2024-04-25, 19:48
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

08:21
Нова реформа дозволить успадковувати пенсії і виведе зарплати з тіні
Інші останні Економічні новини

Пенсійна реформа дозволить українцям успадковувати пенсії померлих родичів.

"Всі накопичені пенсійні активи, які будуть на персональному рахунку людини, яка, на жаль, помре до того, як вона зможе ними скористатися - вони ще будуть успадковуватися", - заявив голова правління Пенсійного фонду України Олексій Зарудний.

Якщо пенсійна реформа запуститься - це буде чудо. Тоді нове покоління українців отримуватиме велику пенсію - таку, як громадяни євроспільноти. Про це в коментарі Gazeta.ua сказав економіст Олександр Охріменко.

Він пояснив, що за цим законопроектом роботодавець перераховуватиме кошти за робітника у спеціальний пенсійний фонд. "І ці гроші не будуть втраченими. Вони чітко обліковуватимуться виключно за робітником. Відповідно, якщо зарплата буде високою, накопичувальна сума теж буде високою і працівник отримуватиме дійсно велику пенсію. Це стимулюватиме українців працювати офіційно і робити кар'єру", - вважає експерт.

Втім, за словами Охріменка, від накопичувальної системи пенсій виграє лише молоде покоління, "фактично 20-річні".

"Вони зможуть накопичити собі непогану пенсію. Ті ж кому зараз 40-50 років можуть стати заручником нової пенсійної системи. Адже, коли вона запуститься державні пенсії або скасують, або суттєво зменшать. А заробити пенсію за новою накопичувальною системою вони вже не встигнуть. Оце може стати великою проблемою. Бо перехідний період досить тривалий", - пояснив економіст.

Друга небезпека, на думку економіста, полягає у відборі спеціалізованих недержавних пенсійних фондів, куди мають здійснюватися перерахування. "Міністерство соцполітики зобов'язане провести тендер і вибрати для цього не більше п'яти надійних фондів, які не збанкрутують. Такі є", - зауважив експерт.

Водночас, Охріменко не виключає, що нова пенсійна система не запрацює з 1 січня 2017 року, як анонсував міністр соцполітики Павло Розенко.

"Нова пенсійна система мала запрацювати ще з 1 січня 2003 року. Майже за півтора місяці до того у закон внесли зміни, що він запрацює з 1 січня 2005 року. Але тоді його впровадження знову відклали. І на сьогодні такий ризик також існує і в 2016-му — знову можуть передумати.

У пенсійній реформі не зацікавлені ті, хто наближений до влади — прокурори, депутати. Їх влаштовує солідарна система нарахування. Бо завдяки їй вони мають непогану пенсію. Якщо ж буде персональний рахунок з нього ж нічого не можна буде вкрасти. Сьогодні вони кажуть, що підтримують пенсійну реформу, бо до 2017 року ще далеко", - каже експерт.

Як повідомлялося раніше, влада планує запровадити накопичувальну пенсійну систему з 1 січня 2017 року. За словами міністра соціальної політики Павла Розенка, обов’язковому страхуванню в накопичувальній пенсійній системі підлягатимуть громадяни віком до 35 років. Також у цій системі передбачена добровільна участь українців віком від 36 до 55 років.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 957 | Додав: adminA | Теги: зарплати з тіні, успадковувати пенсії, нова реформа | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]