Чт, 2024-04-25, 19:58
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:27
Нова влада Лівії ладна воювати проти своєї ж багатої на нафту автономії
Інші останні Новини світу

Голова Перехідної національної ради (ПНР) Лівії Мустафа Абдель Джаліль у середу виступив із погрозою застосувати військову силу проти регіону, який оголосив про свою автономію, повідомляє РИА "Новости".

Про створення "союзного федеративного району Барка (Киренаїка)" було оголошено у вівторок, 6 березня, на Конгресі народу Киренаїки, який розпочався в передмісті Бенгазі.

Отже, ця нафтоносна провінція в східній частині країни стала першим лівійським регіоном, що оголосив про створення на своїй території федеративного району, який має автономну владу.

За даними ЗМІ, йдеться про регіон, який простягається від міста Сирт у центральній частині Лівії до кордону з Єгиптом на сході. Головою Верховної ради району обрано шейха Ахмада аз-Зубейра аш-Шаріфа ас-Санусі.

"Вони (прихильники автономії) повинні знати, що їх намагаються використати недобитки поваленого режиму Каддафі. Ми готові їм перешкодити, хай навіть із застосуванням сили", - заявив у середу Джаліль, виступаючи в ефірі національного телебачення.

Напередодні глава ПНР заявив, що оголошення автономної Киренаїки стало результатом іноземної змови і загрожує країні розколом.

На думку політичних спостерігачів, спроби повернути Лівію до федеративного устрою є серйозним викликом центральному уряду і загрожують дестабілізацією політичної та економічної ситуації в країні.

ПНР, яка наразі здійснює управління державою, просила племінних лідерів не заявляти про автономію східного регіону країни, зазначаючи, що це може призвести до розпаду єдиної держави Лівія.

Нагадаємо, що у Лівії оголошено напівавтономним багатий нафтою регіон Барка (Киренаїка - історична область у Північній Африці) на сході країни, що тягнеться від міста Сирт до кордону з Єгиптом. Про це було оголошено у вівторок у місті Бенгазі, де зібралися близько двох тисяч делегатів спеціально скликаного "Конгресу народу Кіренаїки".

Зауважимо, що на початку березня ісламістський рух "Брати-мусульмани", який наразі є провідною політичною силою в Єгипті, сформував свою партію в сусідній Лівії.

Лідером нової партії був обраний виходець з міста Місрата Мохаммед Сован, який раніше працював менеджером готелю, а за режиму Каддафі протягом восьми років був політичним в'язнем.

Як наголошується в повідомленні, деякі лідери, які повели за собою лівійців проти Каддафі, були представниками "Братів-мусульман", проте в перехідному уряді Лівії цей рух зараз не представлений.

Представник руху, серед прихильників якого є багаті бізнесмени, що повернулися в країну після торішнього перевороту, сказав, що партія виступатиме за побудову суспільства на основі релігійних цінностей, що відповідає зробленим раніше заявам перехідної влади Лівії.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1002 | Додав: adminA | Теги: Нова влада Лівії ладна воювати прот | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]