Чт, 2024-03-28, 23:41
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:59
Нові правила, але блокада залишається - торгівля з Донбасом
Інші останні Економічні новини

Через лінію розмежування на сході України можна буде перевозити менше категорій товарів, ніж досі. Хоча детального списку ще немає, до нього буде внесена лише критична продукція і необхідні для роботи підприємств товари.

Новий порядок дозволяє переміщення через лінію розмежування товарів металургійної, гірничозбагачувальної, вугледобувної та енергогенеруючої галузей    

Новий порядок дозволяє переміщення через лінію розмежування товарів металургійної, гірничозбагачувальної, вугледобувної та енергогенеруючої галузей

Майже через три роки після початку бойових дій на Донбасі Кабмін України нарешті визначив порядок переміщення товарів через лінію розмежування. До цього діяли тимчасові правила, затверджені в червні 2015 року керівником АТО, представником СБУ генералом Ігорем Колесником. Як пояснив в інтерв'ю DW заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій України Георгій Тука, затвердження урядової постанови так сильно затягнулось через тривалу "процедуру узгодження між усіма зацікавленими відомствами". Серед них він назвав СБУ, фіскальну та прикордонну служби, збройні сили та міністерство економічного розвитку і торгівлі.

За словами Туки, потреба в ухваленні нового порядку зумовлена необхідністю запровадити відповідальність за порушення правил переміщення товарів через лінію розмежування. Річ у тім, що закон про боротьбу з тероризмом вимагає встановлення правил переміщення постановою уряду, а не наказом СБУ. Відсутність покарання, за словами Туки, була "великим демотивуючим фактором для людей, які боролися з так званою "контрабандою". "Адже реально контрабанди там немає, бо немає державного кордону", - зазначив Тука. Чиновник розповів, що коли мобільні групи затримували порушників, суди їх відпускали.

"Не всі з розумінням до цього ставилися, робили висновки, що це корупція. А ситуація виглядала, що за недотримання порядку, затвердженого СБУ, не передбачено жодних покарань", - додав він. Тепер у Верховній Раді уже зареєстрували законопроект, яким пропонується за незаконне переміщення позбавляти волі на строк до 12 років.

У чому полягають нововведення

Тимчасовий порядок, затверджений СБУ, дозволяв перевозити всі товари, крім занесених до переліку заборонених. Він містив понад 30 категорій, серед яких - алкогольні напої, сигарети, паливно-мастильні матеріали, транспортні засоби, їжа та ліки. Натомість затверджений урядом порядок є більш обмежувальним: він передбачає список товарів, дозволених до переміщення; все інше - заборонено.

Зокрема, дозволяється перевозити товари та продукцію "металургійної, гірничозбагачувальної, вугледобувної та енергогенеруючої галузей, об'єктів критичної інфраструктури".

Зазначається, що перелік включає і товари, які "забезпечують функціонування та обслуговування (підприємств цих галузей. - Ред.) або є необхідними у виробничому процесі". "Для існування підприємств потрібні паливні матеріали для автотехніки, будівельні матеріали, які можуть бути використані для ремонту будівель", - уточнює Тука. Складанням конкретного списку займаються нині спільно міністерство з питань окупованих територій та мінекономрозвитку.

Тимчасовий порядок передбачав переміщення товарів залізницею. Винятком могло бути перевезення автотранспортом з непідконтрольної території та за окремим дозволом виробничого обладнання та інших засобів, сировини для безперервності напрацьованого виробничого процесу. В ухваленому урядом документі обмеження більш жорсткі, цього винятку більше не передбачено. "Суб'єктам господарювання дозволяється переміщувати товари виключно залізничним транспортом". Як виняток є лише постачання товарів до гуманітарно-логістичних центрів - майданчиків, розміщених між українськими КПВВ та лінією розмежування. На них здійснюється торгівля продуктами харчування, одягом, предметами першої необхідності, а також надається гуманітарна допомога.

"Правильний крок"

Експерт Центру Разумкова Віктор Замятін називає ухвалення постанови "правильним кроком". "З політичної точки зору такий порядок просто має бути. Є речі, яких уникнути не вдається, тож вони мають бути суворо регламентовані. Торгівля, обмін або переміщення мають відбуватися максимально прозоро і зрозуміло", - зауважує Замятін.

Політичний експерт Володимир Цибулько вказує на ще й інше нововведення: залучення громадськості та волонтерів до контролю за переміщенням товарів. "Це революційна норма, яка дозволить суспільству зняти будь-яку експлуатацію теми переміщення товарів через лінію розмежування", - вважає він.  

Блокада триватиме

Начальник штабу блокади на Донбасі Сергій Акимович назвав "позитивним" факт ухвалення урядом порядку переміщення товарів. "Ця постанова - вимога законодавства України, а саме - закону про боротьбу з тероризмом. Якщо у нас у країні юридично йде АТО, то цей порядок мав з'явитися приблизно через пару днів після 13 квітня 2014 року - коли було оголошено АТО", - заявив Акимович у коментарі DW.

Водночас він розкритикував сам зміст документу. "Ця постанова дуже далека від реальності, у ній не враховано багато нюансів", - вважає Акимович. А саме, він вказав на відсутність у ній заходів з диверсифікації надходження товарів і продукції на підприємства, залежні від поставок з підконтрольних сепаратистам територій Донбасу.

Керівник штабу блокади переконаний, що "торгувати з окупантом - нонсенс". "Ми з цієї торгівлі дозволяємо їм заробляти кошти і оплачувати своїх бойовиків, які убивають наших солдатів", - пояснив він свою позицію. Тому й після ухвалення урядом порядку переміщення товарів блокада не припиниться, повідомив Акимович. "Будемо далі блокувати - до виконання наших вимог. Вони дуже прості: припинити торгівлю з окупантами і звільнити наших хлопців", - зазначив активіст.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 741 | Додав: adminA | Теги: Донбас, Правила, торгівля, блокада | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]