Сб, 2024-04-20, 13:40
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:33
Новий Папа: друг українців, противник абортів, надія мільйонів
Інші останні Новини світу
Новообраний Папа Римський Франциск закликав вірян почати спільний рух любові, братерства і довіри.
 

"Ви знаєте, що обов'язком конклаву було обрати нового єпископа Риму. Схоже, що мої брати кардинали знайшли його майже на самому кінці світу", - пожартував Франциск, який народився в Буенос-Айресі в родині італійського емігранта і ще наприкінці 1950-х вступив в орден єзуїтів.

 

Після цього Папа Римський запропонував помолитися за почесного Римського понтифіка Бенедикта XVI, який став першим за останні 600 років главою Римо-католицької церкви, який добровільно відрікся від престолу.

 

Звертаючись до вірян, новий Папа запропонував "почати спільний рух любові, братерства і довіри". Виступ Франциска люди, які зібралися на площі, зустріли криками радості.

 

Разом з тим, як повідомив офіційний представник Святого престолу Федеріко Ломбарді, Франциск зійде на папський престол 19 березня, коли відбудеться церемонія інтронізації.

 

13 березня стало відомо, що новим Папою Римським вперше став латиноамериканець - архієпископ Буенос-Айреса Хорхе Маріо Бергольо. Його ім'я назвав кардинал-протодиякон Римсько-католицької церкви Жан-Луї Торан. З балкона Собору святого Петра він виголосив знамениту латинську формулу Habemus Рapam (У нас є Папа). Новий Папа Римський прийняв ім'я Франциск.

 

До того як бути представленим світу, новий понтифік за традицією помолився на самоті й одягнувся в папське вбрання. Потім він виступив з першим зверненням "Місту і світу" (Urbi et Orbi).

 

Новообраний понтифік не був серед фаворитів на папський престол, яких називали експерти-ватиканісти.

 

Попередній Папа Бенедикт XVI оголосив про своє зречення Апостольського престолу на консисторії 11 лютого.

 

Раніше повідомлялося, що головна причина несподіваного рішення Бенедикта XVI залишити посаду глави Римської католицької церкви криється в скандалах навколо Ватикану. За інформацією італійської газети La Repubblica, ще 17 грудня Папа Римський отримав доповідь, в якій йшлося про шантаж вищих сановників Ватикану, викритих у гомосексуалізмі. Вже тоді він вирішив піти на спочинок. Після відходу Бенедикт XVI буде почесним єпископом Рима.

 

Генсек ООН з нетерпінням очікує співпраці з главою Ватикану

 

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун привітав архієпископа Буенос-Айреса Хорхе Маріо Бергольо, що взяв ім'я Франциск, з обранням Папою Римським. Адміністративний глава всесвітньої організації заявив, що очікує від нового глави Католицької церкви продовження курсу на міжрелігійний діалог.

 

"Я впевнений, що його святість буде покладатися на спадщину свого попередника, Папи Бенедикта XVI, в налагодженні міжрелігійного діалогу, який лежить в основі ініціативи "Альянсу цивілізацій", - наголошується в заяві генсекретаря. Цей міжнародний форум розглядається ООН як основний майданчик для активізації міжнародних дій проти екстремізму і ксенофобії.

 

Пан Гі Мун зізнався, що "з нетерпінням чекає початку співпраці" зі Святим Престолом під мудрим керівництвом "Папи Франциска, і нагадав, що Об'єднані Нації і Католицька церква" поділяють безліч загальних цілей: від просування миру, соціальної справедливості і прав людини, до викорінення бідності і голоду". Всі ці завдання, за словами генсека ООН,"служать ключовим елементом сталого розвитку".

 

Барак Обама направив Франциску "теплі побажання"

 

Президент США Барак Обама архієпископа Хорхе Маріо Бергольо з його обранням новим Папою Римським і передав йому у зв'язку з цим самі "найтепліші побажання" від імені всього американського народу.

 

"Як захисник знедолених та уразливих, він (Папа) несе послання миру і співчуття, яке надихає світ на протязі більше двох тисяч років", - підкреслюється у посланні американського президента.

 

Обама також підкреслив, що обрання в якості нового Папи представника американської частини світу свідчить про "силу і значущість регіону".

 

"Мільйони іспаноамеріканцев, в тому числі і в Сполучених Штатах, розділяють радість цього історичного дня", - заявив президент США. Обама також запевнив, що буде співпрацювати з новим Папою в цілях "просування миру і безпеки" для всього людства.

 

ЗМІ називають нового Папу запеклим противником абортів і одностатевих шлюбів

 

Аргентинські ЗМІ, характеризуючи нового Папу Римського Франциска архієпископа Буенос-Айреса, нагадують, що він відомий як запеклий противник одностатевих шлюбів і дозволу абортів.Так, кілька місяців тому під час політичних дискусій про можливості одружуватися людям однієї статі Бергольо оприлюднив лист, в якому заявив: "Не будемо наївними - мова йде не про політичну боротьбу, це деструктивна спроба щодо Божих планів".

 

У ставленні до абортів Бергольо заявляв, що вважає його неприпустимим навіть у разі, якщо жінка піддавалася насильству. "Аборт ніколи не є вирішенням проблеми", - заявив він у вересні 2012 року.

 

"Коли ми говоримо про вагітну жінку, ми говоримо про два життя, і обидві необхідно зберегти, бо життя - абсолютна цінність", - наводить аргентинська La Nacion його слова.

 

Папу Франциска чекає насичена програма

 

14 березня Франциск здійснить подячний молебень у Римі, в патріаршій базиліці Санта-Марія Маджоре (Святої Діви Марії Великої). У суботу, 16 березня, він дасть для журналістів аудієнцію в аудіторіумі імені Павла VI. В неділю 17 березня новий Папа звернеться з традиційною молитвою "Angelus Domini" ("Ангел Господній"), повідомив глава Служби друку Святого Престолу священик Федеріко Ломбарді.

 

19 березня відбудеться церемонія інтронізації у присутності 160 іноземних делегацій, які представляють закордонні Церкви і різні держави. Не виключено, що сюди прибуде президент США Барак Обама.

 

Потім, починаючи з наступної - Пальмової (Вербної) - неділі почнеться передвеликодній марафон служб: Чистий четвер, Хресний хід у Колізею на Страсну п'ятницю і, нарешті, недільна Великодня служба на площі Святого Петра і звернення "Urbi et Orbi".

 

Вже відомо про одну майбутню закордонну поїздку Папи Франциска: у липні він очолить Всесвітні дні католицької молоді на рідному йому латиноамериканському континенті в Ріо-де-Жанейро. Цей візит повинен був здійснити Бенедикт XVI.

 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1053 | Додав: adminA | Теги: друг українців, Новий Папа, противник абортів | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]