Пт, 2024-04-19, 19:32
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:04
Новий посол ЄС заявляє, що в Україні є політичні в'язні
Інші останні Політичні новини
Рівень довіри до українських політиків у Європейському Союзі дуже низький, тому вся увага Європи зараз зосереджена на виборах до Верховної Ради України. Про це в інтерв'ю українській службі Польського радіо заявив посол, голова представництва Європейського Союзу в Україні Ян Томбіньський.

"Наразі вся увага зосереджується на виборах. Усі знаємо, і ніхто цього не приховує в розмові з представниками України, що рівень довіри до українських політиків і до самої України як до держави, яка стратегічно обрала шлях наближення до ЄС, - дуже низький. І від українців залежить, чи вони будуть здатні відновити цю довіру", - сказав він.

За його словами, першою і найбільш помітною перевіркою є підготовка і проведення виборів у Верховну Раду таким чином, щоб ніхто не піддавав сумніву довіру до функціонування демократії в Україні.

"У нас є приклад грузинських виборів, які тут дуже широко коментують. Як бачимо, немає правила, що партія, яка стоїть при владі, має перемогти у виборах. Українські вибори повинні дозволити створити мандат довіри до нового парламенту і тим, хто за вибором буде представляти українців", - зазначив Томбіньський.

Другою перевіркою, за його словами, буде застосування права в Україні - "це те, що ми називаємо вибірковим застосуванням права стосовно осіб, які виконували політичні функції".

"Це процес Юлії Тимошенко і Юрія Луценка. Це треба сприймати в системній категорії, тому що мова йде не тільки про осіб загальновідомих, а про те, щоб у правовій і політичній системі держави існували механізми, що дозволяють вирішувати такого типу справи. Зараз такого механізму в Україні ще немає. Є тільки кримінальні санкції, а це, в свою чергу, викликає підозри щодо їхнього селективного застосування. Отже, немає гарантій, що в майбутньому політично-правова система зуміє щось зробити з такими проблемами", - пояснив посол.

На уточнювальне запитання, якою він бачить виборчу кампанію в Україні, Томбіньський відповів:

"Це переважно негативна кампанія, кампанія на гасла, а не на програму. Чітко видно поляризацію політичної сцени, всі партії відхрещуються від можливості співпраці з Партією регіонів після виборів. У свою чергу, Партія регіонів, здається, усвідомлює, що від її політичної відповідальності залежить майбутній образ України".

Томбіньський також упевнений, що для проведення саміту Україна-ЄС на сьогодні немає умов.

Відповідаючи на запитання, чи відбудеться цього року такий саміт, Томбіньський сказав:

"У даний час немає жодного рішення і, на мій погляд, з усіма рішеннями і заявами на тему саміту і чергових зустрічей потрібно почекати до часу після виборів, оскільки без цього першого кроку побудови довіри до українських співрозмовників важко собі уявити, щоб були прийняті якісь рішення у цій справі".

"Разом з тим я хочу сказати, немає жодного рішення, що саміт не відбудеться. Значить, питання залишається відкритим. Дата зустрічі у верхах залишається невизначеною, оскільки зараз немає для цього відповідних умов", - підкреслив він.

Нагадаємо, наприкінці вересня представництво ЄС в Україні повідомило, що дата проведення наступного саміту Україна-ЄС пов'язана з очікуваннями результатів майбутніх парламентських виборів в Україні, і, найімовірніше, саміт відбудеться на початку 2013 року.

"Ми очікуємо результатів виборів і формування нового уряду, щоб почати підготовку наступного саміту Україна-ЄС", - йдеться в повідомленні.

Раніше глава МЗС України Костянтин Грищенко неофіційно заявляв, що саміт заплановано провести до кінця 2012 року.

Зазначимо, що віце-голова Європейського парламенту Яцек Протасевич стверджував, що подальша співпраця Європейського Союзу з Україною залежить від перебігу парламентських виборів. За його словами, ЄС не хоче впливати на результат виборів, а тільки на дотримання демократичних принципів.

14 вересня після зустрічі з президентом Віктором Януковичем міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт, голова комітету Європейського парламенту з зовнішніх відносин Елмар Брок та європейський комісар з питань розширення і Європейської політики сусідства Штефан Фюле заявили, що у відносинах Києва і Брюсселя немає місця ні паузі, ні компромісів стосовно цінностей.

Вибори до Верховної Ради України відбудуться 28 жовтня 2012 за змішаною пропорційно-мажоритарною системою: 225 депутатів будуть обиратися за списками політичних партій (бар'єр для проходження в Раду - 5%), ще 225 - у мажоритарних округах.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1019 | Додав: adminA | Теги: новий посол ЄС, Україні є політичні в'язні | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]