Вт, 2024-04-16, 19:38
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:15
Новим джерелом електроенергії можуть стати равлики: з них отримали струм
Інші останні Новини світу науки і технологій
Науковці з американського Університету Кларксона змогли добути струм із равликів. До равликових електростанцій навряд чи дійде. Однак автори експерименту вважають, що такий спосіб живлення мікросхем стане в пригоді в разі перетворення тварин, наприклад, на пересувні датчики параметрів довкілля, повідомляють Новини науки.

Професор хімії Університету Кларксона Юджин Кац і його колеги із США та Ізраїлю вживили приблизно в десяток равликів крихітні біопаливні імплантати-комірки, що працюють завдяки окисленню глюкози, яка міститься в гемолімфі.

Контакти від анода і катода цих комірок вивели назовні через крихітні отвори в мушлі. Протягом перших 45 хвилин дослідники одержували від кожного равлика струм потужністю до 7,45 мікроват. Але далі вона швидко знижувалася до 1,5 мкВт. Причина - виснаження запасів цукру поблизу поверхні електрода. Проте, оскільки равлики продовжували рухатися і харчуватися, вони успішно заповнювали рівень глюкози в гемолімфі, тож на невисокій потужності (в середньому - близько 0,16 мкВт) така біокомірка могла працювати дуже і дуже тривалий час, передає membrana.ru.

"Тварини повністю здорові - вони їдять, п'ють і повзають, - розповів Кац Nature News. - Ми піклуємося про них, щоб зберегти їх живими і щасливими".

Важко сказати, що є щастя для равлика. Але навряд чи вироблення струму для зовнішнього споживача, навіть за такі ласощі, як морквина. Тим не менш, в ролі живого генератора ці крихітні створіння (а також черв'яки, або комахи), можуть стати в пригоді як бездротові сенсори і передавачі, що повідомляють дослідникам про параметри середовища. У майбутньому Кац і його соратники планують перетворити на живі електростанції омарів, розраховуючи, що більш інтенсивний обмін речовин у цих створінь дозволить знімати з них більшу електричну потужність. А ще подібні досліди можуть привести до створення мікроскопічних медичних імплантатів, що працюють за рахунок цукру в крові людини.

Раніше повідомлялось, що фермент, що виділяється поширеними мікробами, дозволяє отримувати чистий водень для промислового використання. Новий спосіб буде дешевшим і швидшим, аніж способи отримання промислового водню, що існують на сьогодні.

Розробники нової концепції кажуть, що отриманий "мікробним способом" водень можна зберігати і в перспективі використовувати для генерації екологічно чистої електрики.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1138 | Додав: nowyny | Теги: равлик, струм | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]